Ferme straal donker water; melkveehouder Jakob is aan het baggerspuiten

Wat is melkveehouder Jakob de Vries woensdagmorgen eigenlijk aan het doen op zijn land tussen Winsum en Onderdendam? Een ferme straal water, soms doorzichtig, dan weer donker, komt achter zijn tractor vandaan en komt verspreid neer op het gras.

Mest? ´Nee man´, zegt Jakob lachend. ´Dit is baggerspuiten. Met een baggerpomp haal ik de bagger uit de sloten. Er staat door de grote hoeveelheid slib maar weinig water meer in. Als boer ben je verplicht de sloten te onderhouden. Elk najaar doen we onderhoud met de maaikorf, maar er blijft toch te veel slib achter. Dit werkt goed.´

Deze methode biedt meer voordelen. ´Het slib is vruchtbaar en goed voor het land. En doordat er veel water meekomt tijdens het pompen, ben ik gelijktijdig aan het beregenen. Het gras groeit de laatste weken slecht door het droge weer. De koeien moeten buiten wel te eten hebben.´

De Winsumer kent op het Hogeland geen collega met een baggerpomp. ´Op de veengronden in Utrecht zie je ze heel veel. Ik dacht: dat wil ik ook weleens proberen en heb er vorig jaar eentje gekocht.´