Jacob, de man in het zwart, is doordeweeks in het wit

Jacob Cleveringa is in het weekend de man in het zwart op de voetbalvelden. Zijn grote hobby is het scheidsrechtersvak. Doordeweeks draagt de Bafloër witte werkkleding want dat is nu eenmaal de outfit van de huisschilder.

Woensdag schildert hij de dakgoot van een woning aan de Allersmaweg in Ezinge. En is daarbij in goed gezelschap. Mike Smit, dorpsgenoot van Jacob, en Reinout Geuze uit Tinallinge werken voor zijn schildersbedrijf.

´Over 2,5 jaar is het gebeurd, dan ga ik met pensioen. 12 oktober 2021 is dat datum. Ik kijk ernaar uit. Dan is het mooi geweest´, zegt Jacob. ´Ik hoop dan nog raadslid te zijn en ik blijf scheidsrechteren. En dan mag Mike het bedrijf voortzetten.´

Raadslid voor Gemeentebelangen ondanks tiende plek op de kandidatenlijst

Jacob is min of meer bij toeval op het raadspluche beland. Nummer tien leek een veilige plek op de lijst van Gemeentebelangen. ´Ja…, maar toen werd Harald Bouman benoemd tot burgemeester van Noordoostpolder en bleken we maar liefst acht zetels te halen. Eltjo Dijkhuis schoof door naar de wethouderspost en zo werd ik als nummer tien alsnog raadslid van Het Hogeland. Maar geen greintje spijt hoor, het bevalt me goed.´

De scheidsrechtersfluit hanteert hij al 28 jaar. Het is een vervolg op zijn voetbalcarrière bij Marcia, de club die in 2001 met CSB fuseerde tot Rood Zwart Baflo en waarvan Jacob secretaris is. ´Ik heb tot en met de derde klasse van de KNVB gefloten. Tegenwoordig doe ik de vijfde klasse van het zondagvoetbal. Daarnaast ben ik de huis-, tuin- en keukenscheidsrechter van Rood Zwart Baflo. Als invalscheidsrechter voor welk team dan ook kunnen ze altijd bij mij terecht.´

Als iemand tegen mij aan lult, heb ik eerst een plank voor de kop

Is hij een strenge scheidsrechter? ´Mmm, nee´, zegt Jacob. ´Jawel´, zegt Mike die meeluistert terwijl hij een deurpost verft. ´Jacob staat op zijn strepen, hij fluit heel consequent, laat niet met zich sollen, maar is zeker geen gelekaarteman. Ik vind hem een goede scheidsrechter.´

Jacob: ´Als iemand tegen mij aan lult, heb ik eerst een plank voor de kop. Gaat-ie daar doorheen dan trek ik geel in de wetenschap dat het mij geen centje pijn doet. De speler moet de kaart betalen.´

Zo, genoeg gepraat. Jacob hervat zijn werkzaamheden. Hij moet wel het goede voorbeeld geven aan zijn personeel.