Lutje hoeske (36 vierkante meter) aan de rand van Westernieland

Jacob bekijkt de voorzijde van de woning. De grond moet nog flink opgehoogd worden.

Nog een week en dan is het kleinste huis van Westernieland klaar. Architect Jacob Veltman neemt donderdagochtend een kijkje bij zijn geesteskind. Precies 36 vierkante meter telt het onderkomen aan de rand van het dorp.

De Winsumer architect is er voor een kort overleg met Gert van Bouwderij, het bedrijf uit de stad dat het huisje heeft afgebouwd na het faillissement van bouwbedrijf Roorda & Veldman uit Ten Post. Het bankroet leverde daardoor uiteindelijk slechts een maand vertraging op.

Jacob speelt met ramen en horizontale en verticale lijnen.

´Het is een klein huis, een tiny house, een lutje hoeske zoals je wilt. Bij mijn weten de eerste in de provincie, in elk geval van de gemeente Het Hogeland. Het is een houtskeletwoning met 25 centimeter dikke, geïsoleerde wanden. Je woont tot onder de nok, dat geeft een ruim gevoel. Bij een plafond had je het tegenovergestelde gehad.´

Het huisje is energieneutraal en gasloos. Achttien zonnepanelen op het dak leveren de benodigde energie. ´Het is zo gebouwd dat optimaal gebruikgemaakt wordt van het zonlicht. Zoveel mogelijk glas aan de zuidkant en aan de noordkant weinig. Om het geen schuur te laten lijken varieert het huis in breedte en speel ik met horizontaal en verticaal en de plek van de ramen. Eigenlijk heeft het wel wat weg van een arbeidershuisje.´

Achter de voordeur zit een ruime hal met daarnaast een bijkeuken en badkamer. De rest bestaat uit één ruimte, inclusief twee slaapnissen en een keukenblokje. Het uitzicht vanuit huis is geweldig.

De architect en de opdrachtgever zijn er al met al dik tevreden mee. De prijs wil Jacob niet verklappen. ´Maar het moge duidelijk zijn dat een lutje hoesje per vierkante meter duurder is dan een normale woning.´

Gert en Jacob voeren overleg.
Aan de zuidzijde bevindt zich een schuifpui.