Ieder z´n hobby in het Lauwersmeer

Ieder z´n hobby, blijkt zondagmorgen maar weer eens in het Lauwersmeergebied. Op de nieuwe uitkijktoren bij de Vlinderbalg turen rond halftwaalf vier vogelaars door de telescoop. Een kwartslag gedraaid zie je vanaf de post een sliert marathonlopers. De wedstrijd over 42 kilometer en 195 meter is een van de activiteiten rond 50 jaar Lauwersmeer.

Huzarenstuk: dik 42 kilometer rennend een rolstoel voortduwen

Robbert met Charo en Cisca met Djavi in het Lauwersmeergebied. Foto: Eddy de Vries

Cisca van Sloten (Leeuwarden) en Robbert van Opstal (Hasselt) sluiten de rij hardlopers, maar leveren dan ook een extra zware prestatie. Rennend duwen zij Charo (14) en Djavi (12) voort, die beiden in een speciale rolstoel zitten.

De jongste kinderen van Cisca lijden aan een zeldzame stofwisselingsziekte. Hun grote wens was om aan de marathon mee te doen. De vier zamelen onder de naam Team Charo en Djavi geld in voor Metakids, een stichting die fondsen werft voor onderzoek naar metabole ziekten.

Cisca* meldt een dag later: ´De stichting gebruikt deze term omdat mensen vaak denken dat een stofwisselingsziekte met een dieet te verhelpen is. Een heleboel stofwisselingsziekten zijn ongeneeslijk, helaas ook bij mijn kinderen.´

Het zou het team wonderwel lukken om 4,5 uur later – net binnen de 5 uur – door de finishpoort bij restaurant Het Booze Wijf te gaan. Niet in de laatste plaats tot grote blijdschap van Charo en Djavi.

Vogelaars hebben twee zeearenden gespot

Terwijl de deelnemers aan de Lauwersmeer Marathon nog zo´n 37 kilometer voor de boeg hebben even een kwartslag terug. De vogelaars komen uit het Duitse Rhede, vlak bij Winterswijk. Ze hebben al twee zeearenden gespot. Echte, en uiteraard ook de zeearend die is afgebeeld in het landmark van cortenstaal naast de uitkijktoren.

´Dit is een geweldig gebied voor vogelaars, dat heb je bij ons in de buurt niet´, zegt een van hen. ´We zijn van de natuurorganisatie NABU. In het hemelvaartsweekend komen we terug met vijftien vogelaars. We zijn het programma voor dat weekend aan het voorverkennen.´

*Cisca is een van de vijf genomineerden voor de verkiezing Loper van het Jaar 2019, een initiatief van Runner´s World in samenwerking met de Hartstichting. Het is een publieksprijs, stemmen kan nog tot woensdag 22 mei, 12.00 uur.