Zuurdiekster pannenkoeken zijn heerlijk, vindt ook Lammert Voos

Anneke (rechts) en Roelfina bakken pannenkoeken. Martin kijkt toe.

Het ruikt zaterdag heerlijk in molen De Zwaluw, Anneke en Roelfina bakken pannenkoeken. Want de Zuurdiekster dag is een feestelijk gebeuren.

De wieken draaien, dankzij vrijwillig molenaar Jan Gramsbergen. Verder lopen er zo´n tien bezoekers en nog enkele vrijwilligers rond, onder wie Martin Meerstra. ´Het is al druk geweest´, vertellen de pannenkoekenbaksters. ´Tussen halftwaalf en één was het spitsuur.´

De pannenkoeken zijn gewild. En vergeet de mosterdsoep niet. ´Zoals elk jaar gemaakt door oud-dorpsgenoot Dick Soek, chef-kok van de Piloersemaborg in Den Ham. Prima kwaliteit dus.´

De verkoop loopt erg goed, er zit een nieuwe elektrische fiets aan te komen

Dat de pannenkoeken smaken, kan Lammert Voos beamen. De schrijver/dichter uit Vierhuizen zit samen met zijn dorpsgenoot Nico buiten aan de grote picknicktafel. ´Mijn grootouders van moeders én vaders kant woonden in Zuurdijk. Ze waren buren, net als mijn ouders. Ik mag hier nog altijd graag komen.´

Zijn laatste novelle Malterfoske kreeg louter positieve recensies in de dagbladen en op literaire websites. ´De verkoop loopt erg goed, er zit een nieuwe elektrische fiets aan te komen.´

Lammert is inmiddels bezig aan zijn volgende boek. ´Ik schrijf altijd. De uitgever wil het volgend voorjaar uitbrengen. Even kijken of dat lukt.´

Als de Vierhuizer zijn pannenkoek op heeft, loopt hij nog even naar de kerk. Daar spelen de hele dag organisten (het is immers molen- én orgeldag) en is een expositie van kunstschilder Ben Steijn uit Zuurdijk. De kerk maakt deel uit van de fietsroute die de Stichting Oude Groninger Kerken vanwege haar 50ste verjaardag heeft opgezet langs zeventien kerken op het Hogeland. De Zuurdieksterdag wordt afgesloten met een feestavond met livemuziek in café Billeke de Beer.

Lammert (rechts) en Nico aan de pannenkoek.