Broers Wijnard en Patrick zetten de puntjes op de i voor nieuw kermisseizoen

Wijnard (links) en Patrick voor de schietsalon.

Kermis op de vrijdagochtend in Warfhuizen? Het lijkt of de schiettent op een erf aan de Baron van Asbeckweg in bedrijf is. Schijn bedriegt. De broers Wijnard en Patrick Tilstra zetten de puntjes op de i voor de start van het kermisseizoen. Over twee dagen vertrekken ze met hun twee schietsalons naar hun eerste kermis dit jaar, in Leeuwarden.

´We hebben er zin in, zeker als zoals nu het zonnetje lekker schijnt. Dan begint het toch te kriebelen´, zegt Wijnard (40). Met zijn drie jaar jongere broer vormt hij de zevende generatie van de kermisfamilie. ´Patrick staat met onze moeder in een schietsalon en ik met Margreet, mijn vrouw.´

´We zitten door heel Nederland, van Eenrum tot Maastricht. Het zijn voornamelijk de grotere kermissen. Vorig jaar hebben we een redelijk goed seizoen gehad, dat verschilt per jaar. Het gaat met ups en downs.´

´En als het kermisseizoen voorbij is staan we met de oliebollenkraam in Gorredijk, dat is al 33 jaar de vaste standplaats van de familie.´ Komende winter gebeurt de verkoop vanuit een nieuwe wagen, die de broers de afgelopen winter hebben gemaakt en in de schuur staat te pronken.

De zonen van Wijnard en Margreet nemen in Eenrum voorlopig afscheid van hun klasgenootjes

Terwijl de vrouwen en heren deze dag druk bezig zijn met de voorbereidingen voor het vertrek, nemen Frits (11) en Steven (8), de zonen van Wijnard en Margreet, voorlopig afscheid van hun klasgenootjes in Eenrum. De komende maanden zijn zij aangewezen op de kermisschool. ´Dit is ons leven, we zijn niet anders gewend. Patrick en ik hebben ook altijd op de kermisschool gezeten.´

De schietsalon op de foto heeft door een ongelukje een gedeeltelijke nieuwe luifel. ´Tijdens de augustuskermis in Groningen stonden we bij het stadhuis en is een vuilniswagen van de gemeente er in de vroege ochtend tegenaan gereden. Vorige week is alles hersteld, keurig op tijd voor het nieuwe seizoen.´

Over ongelukjes gesproken, zijn de twee broers weleens geraakt door een kermisklant? ´Nog nooit´, zegt Patrick. ´We houden de boel altijd goed in de gaten. En staan ernaast. Zou iemand de buks op ons richten, dan hebben we onmiddellijk de loop te pakken. En mensen die onder invloed van drank of drugs zijn, laten we niet schieten.´

De woonwagens moeten nog verder ingepakt worden en de hogedrukspuit nog even over de wagens. En dan kan de karavaan richting Friesland.

Hup, weer aan de slag. Patrick springt over de toonbank.