Stefan en Simone Kollumer beginnen aan een nieuw horeca-avontuur. In Molenrij openen ze donderdag herberg-restaurant de Oude Mosterdfabriek. ´Het belangrijkste wat nog moet gebeuren, is schoonmaken.´
Zaterdag even na het middaguur is het vergeleken met een dag eerder rustig in het pand uit 1760. Buiten spelen Lotte (7) en Esmee (9). Hun ouders – beiden 35 en sinds hun tienerjaren al in de horeca werkzaam – zijn binnen bezig met wat een ouderwetse voorjaarsschoonmaak lijkt. De mannen van Luurtsema Bouw uit Baflo hebben weekend, de aannemer zelf is wel present.
Je wilt zo snel mogelijk van start. Liever gisteren dan vandaag
´De toiletgroep moet nog klaar. Bij een restaurant of café is het altijd haastwerk´, zegt Peter Luurtsema. Stefan kan dat beamen: ´Dat is toch anders dan bij een woning. We verdienen ons geld ermee, zondag 24 maart waren we voor het laatst open in Oosterwijtwerd. Je wilt zo snel mogelijk van start. Liever gisteren dan vandaag.´
Vrijdag heeft Stefan de sleutels ingeleverd van restaurant Veldzicht. ´Vijf jaar hebben we het pand in Oosterwijtwerd gepacht. We kregen de kans om dit in Molenrij te kopen van Wicher Werk en Sigrid Heeres, die hier restaurant ´t Korensant hebben gehad en aansluitend Herberg van Ede. Sinds kort exploiteren ze café Hammingh in Garnwerd.´
´Voor ons waren er drie redenen om hier een nieuwe start te maken. We zijn nu eigenaar, hier zijn kamers beschikbaar voor een B&B en dit gebied is behoorlijk toeristisch.´
Beneden is het restaurant met veertig zitplaatsen en een cafégedeelte. De gasten kunnen ook buiten dineren, in de grote kas waar het zaterdag dankzij de voorjaarszon al aangenaam warm is. Chef-kok Stefan vertelt dat ze in het restaurant twee menu´s gaan voeren met ´verse, regionale en veelal biologische producten´. De drie appartementen boven worden verhuurd als bed and breakfast. Het gezin blijft in Baflo wonen.
We kijken ernaar uit, we hebben er zin in
Simone: ´Met de naam Herberg van Ede hebben we niet zoveel. We vinden de Oude Mosterdfabriek geschikter en mooier. Hierachter heeft de eerste fabriek van Marne Mosterd gestaan. Het Mosterdpad herinnert er nog aan. De fabriek is begonnen in 1895 en in 1926 verhuisd naar Groningen. De mosterd werd gemaakt van mosterdzaad dat boeren in de directe omgeving verbouwden.´
Donderdag zijn de gasten voor het eerst welkom. ´We kijken ernaar uit, we hebben er zin in. De officiële opening is later, op 18 april, de donderdag voor Goede Vrijdag. Op 16 april komt de nieuwe keukenunit, dan is alles klaar.´