Extra vroege kriebels voor moestuinder Willem

Willem maakt de goot langs zijn akker netjes.

Op de laatste dag van februari verzet Willem Dijkstra veel werk op zijn moestuin in Winsum. ´Door het prachtige weer kwamen de kriebels dit jaar vroeger dan ooit. In Kruisweg, waar ik met een goede vriendin een akker heb, zijn we ook al druk bezig geweest.´

Natuurlijk neemt Willem – een oude bekende, zie onderaan – in de winter geregeld een kijkje op het volkstuinencomplex tegenover de Aldi. ´Om te controleren of alles in orde is, plannetjes te bedenken en voor het oogsten van prei en boerenkool. Maar ik ben nu alweer een week of twee echt bezig, onder meer met het uitdiepen en netjes maken van de goot.´

Een van zijn plannetjes is inmiddels uitgevoerd. ´Ik gebruik voor het eerst gazonrand tegen slakken. Die kruipen er niet graag bij omhoog, verwacht ik. We zullen zien of het werkt.´

In zijn kas staan de eerste plantjes – sla, andijvie en bloemkool – in de grond. ´Voor buiten is het te vroeg. Het is nu lekker weer, maar voor hetzelfde geld krijgen we nog een vorstperiode. Dat zouden de plantjes niet overleven. Maar tot dusverre is het een superjaar. Normaal begint het tuinseizoen rond 21 maart. Ik zeg altijd: als de maggiplant begint uit te lopen, is het tijd om aan de slag te gaan.´

Willem voor zijn kas.

In Huize Dijkstra in Saaksum zijn weken geleden al de nodige voorbereidingen getroffen. In zaaibakjes in de keuken steken spitskool, prei, sla en afrikaantjes inmiddels de kop op. ´Mijn zoon zegt weleens: pa, wat moet dat allemaal in de keuken? Nou, ontkiemen en groeien. En uiteindelijk eten we het op.´

https://mijnhogeland.nl/2018/07/14/