Klus in schilderachtig kerkje

Schilder Bert Wiersum legt maandag de laatste hand aan het plafond van het kerkje van Breede. De volgende dag zullen steigerbouwers de steiger in het witte kerkje afbreken en een nieuwe opbouwen voor het sauzen van de muren.

De Eenrumer voert het werk samen met Theo Buikema uit, namens Hoogeland schilders. In het plafond van het middeleeuwse kerkje zaten veel scheuren door de aardbevingen en de stuclaag had geen optimale hechting meer. Grondig herstel volgde. De oude laag is vastgezet en er is een weefsel aangebracht. Daarna is het plafond in zijn geheel in authentieke stijl gestukadoord.

De draagconstructie van de toren was door toedoen van de boktor aangetast

Aannemersbedrijf Sietsema is in het kerkje de hoofdaannemer. Timmermannen van het Uithuizer bedrijf hebben de scheuren in de muren ingeboet en waar nodig kloostermoppen weer op hun plaats gebracht. Daarna volgde herstel door de stukadoor.

Tijdens de werkzaamheden kwamen ze erachter dat de eikenhouten draagconstructie van de toren door toedoen van de boktor was aangetast. Deze balken zijn deels vervangen. Waar nodig herstellen de timmermannen houtrot.

In november zijn de renovatiewerkzaamheden begonnen. Kerkactiviteiten vinden tijdelijk niet of elders plaats. De verwachting is dat de mannen van Hoogeland schilders dit voorjaar kunnen beginnen met het buitenschilderwerk. Als ook die klus is afgerond, moet het schilderachtige kerkje, eigendom van Stichting Oude Groninger Kerken, er weer jaren tegenaan kunnen.

Het kerkje van Breede.