´Fiets kopen, meneer? 20 euro! Slot zelf openbreken!´

Lars heeft net iets uit het water gevist en bekijkt de vondst. Joas is met een dreghaak in de weer.

Een fiets aangeboden krijgen als je door het centrum van Winsum fietst, dat moet een zeldzaamheid zijn. Donderdagmorgen was het raak. ´Fiets kopen meneer? 20 euro, je moet zelf het slot openbreken!´

Een duister zaakje? Welnee, Joas Knol (14) en Lars van der Hoeven (11) vissen in het Winsumerdiep, naast De Boog en café J&A. Joas met een dreghaak, Lars met een magneet. Binnen vijf minuten hadden ze al een oude damesfiets te pakken. En de Gazelle bieden ze aan iedere passant aan. Zo ook aan vier Pieterpadlopers, die de humor er wel van kunnen inzien en lachend hun weg vervolgen.

We gaan ermee naar de oudijzerboer, hopelijk levert het nog een beetje op

De neven, Lars uit Ten Boer logeert in de voorjaarsvakantie bij Joas in Winsum, halen even later een confettikanon uit het water. ´Daar zit ijzer in voor de ontsteking´, legt Joas uit. En hup, daar gaat de vangst in de bolderkar, waarin ook al wat ander klein spul ligt. ´We gaan ermee naar de oudijzerboer, hopelijk levert het nog een beetje op.´

Magneetvissen is sinds kort de hobby van Joas. ´Ik doe het voor de lol. Je hoopt altijd iets bijzonders te vangen. Tot dusverre zijn mijn grootste vangsten deze fiets en een oude kruiwagen. Ook zat er een keer een euromunt aan de magneet.´