Bessie en Wouter, twee opvallende bewoners van de Torenstraat

Edwin met Wouter (links) en Bessie.

EZINGE Een niet alledaags gezicht, varkens in een tuin, midden in een dorp. Edwin en Saskia houden twee Kunekunes bij hun woning aan de Torenstraat in Ezinge.

Edwin: ´Kunekune is een van oorsprong Nieuw-Zeelands ras. Ze zijn zeer aanhankelijk, lief en intelligent. En belangrijk, ze wroeten niet. Dat is wel zo praktisch als je ze in de tuin houdt. Het grasveld blijft intact en ze slopen niets.´

Saskia beaamt dat de twee zeer netjes zijn. Ze laat hun verblijf zien, inderdaad allesbehalve een zwijnenstal. ´We leggen stro neer en zij maken het helemaal naar hun wens. Kijk, het is er helemaal schoon. Hun behoefte doen ze niet binnen, daarvoor hebben ze  vaste plekken in de tuin.´

Wouter wist één keer te ontsnappen, hij liep naar het café

De 5-jarige Bessie hebben ze 2,5 jaar, zolang wonen ze aan de Torenstraat. ´Bessie hoorde bij het huis, we hebben haar overgenomen van de vorige eigenaar. Omdat een varken een heel sociaal dier is, hebben we later Wouter erbij gekocht. Hij is nu 1,5 jaar en komt uit de Achterhoek.´

Het duo scharrelt wat rond in de ruim bemeten tuin. Wouter wist één keer te ontsnappen. Edwin: ´Het gaaswerk was nog niet in orde. Uiteindelijk vond ik hem terug in een steegje bij café De Brug, even verderop.´

Grapjes worden er geregeld door anderen over de twee dieren gemaakt, vooral tijdens zomerse barbecues. ´Daar heb ik inmiddels wel genoeg van´, zegt Saskia. ´Eén ding is zeker, Bessie en Wouter belanden niet op de barbecue of in de pan. Daarvoor zijn ze veel te lief.´