Elektriciteitspalen voor de sier bij Tinallinge

Een boerderij met elektriciteitspalen. Zijn ze in Tinallinge niet met de tijd meegegaan? Zeker wel, zegt Paul Datema (49).

´Je ziet ze vrijwel nergens meer. Ze staan hier puur voor de sier. Ze passen goed bij deze boerderij uit de jaren dertig. Ik vind het leuk om zo´n element in het landschap te bewaren.´

Paul hoorde vijftien jaar geleden dat de palen gesloopt zouden worden. ´Ze stonden bij Electra, gemaal De Waterwolf voorzag zo een klein gemaaltje even verderop van stroom. Drie palen wist ik gelukkig te bemachtigen.´

Hij plaatste ze direct in zijn voortuin en maakte daarbij gebruik van een instructieboekje uit 1922.

Paul staat op, zoekt even in een kast en komt terug met Materiaal voor Laagspanningsnetten van de Maatschappij tot Aanleg en Exploitatie van Laagspanningsnetten Groningen. ´Mijn vader heeft dit boekje ooit gekregen van elektricien Hes in Niekerk. Misschien zijn de palen bij Electra ook wel aan de hand van dit boekje neergezet.´

Paul woont 25 jaar op deze plek aan De Vennenweg. Vanuit de kamer en keuken geniet hij nog altijd van het weidse uitzicht over de landerijen. Hij heeft een bouwbedrijf en is boer. ´Ik heb 8,5 hectare land waar ik graan op verbouw. Eén keer in de drie jaar verhuur ik het als aardappelland.´