Bij Thomas en Katrien ´stoat toavel nait verkeerd, moar aans´

Het was in 2011 helemaal niet de bedoeling om het huiskamercafé van Tinus en Eke Hazekamp voort te zetten, toch is het ervan gekomen. Maar Thomas en Katrien Dresscher (beiden 40) doen het op hun eigen manier.

Deze vrijdagmiddag (28 september) zijn Thomas en Katrien druk met de voorbereidingen voor de wekelijkse pizza-avond en de zaterdag, als duizend Tocht om de Noord-wandelaars langs het café komen. Thomas heeft de houtoven buiten inmiddels aangestoken. Yvonne helpt in de keuken haar dochter en schoonzoon.

Toen we nog met verhuisdozen aan het sjouwen waren, vroegen mensen al om koffie

Bij Tinus en Eke, het was een begrip in Noord-Groningen. Vijftig jaar lang bestierden ze het huiskamercafé bij de brug in Westerwijtwerd. Tinus overleed in 2010, waarna Eke nog enkele maanden doorging met hun levenswerk. Tot het niet langer ging en zij verhuisde naar het Hippolytushoes in Middelstum.

Het jaar erop kochten Thomas en Katrien het pand. ´Het was een mooi huis, in een leuk dorp en op een prachtige plek. Het was voor ons betaalbaar´, vertelt Thomas. Katrien: ´Toen we nog met verhuisdozen aan het sjouwen waren, vroegen mensen al om koffie. Het gebeurde geregeld dat mensen zomaar binnenvielen. Ze dachten dat het huiskamercafé nog bestond.´

Dat was op dat moment niet het geval. Thomas: ´Omdat we de hele zomer mensen aan de deur hadden gehad, besloten we tijdens de Open Monumentendagen twee dagen café te spelen. Zonder alcohol, want een vergunning hadden we op dat moment niet. Er zijn die dagen zo´n tweehonderd mensen geweest.´

´We hadden het er in het verleden weleens over gehad om een horecazaak te beginnen, maar geen café. Op dat moment hebben besloten het toch te doen. Kerstavond 2011 zijn we opengegaan. We hebben een paar jaar gedraaid, waarna de zaak anderhalf jaar dicht is geweest wegens herstel van aardbevingsschade en een verbouwing.´

´Dat was het moment dat we definitief besloten door te gaan en te professionaliseren. Zo hebben we in de schuur een semiprofessionele keuken gerealiseerd. Vorig jaar was de heropening van het huiskamercafé. Onder anderen Eke was daarbij aanwezig. Zij vindt het leuk dat we het café hebben voortgezet.´

´Trouwens, de meeste gasten zijn blij dat het huiskamercafé nog bestaat. Soms moppert iemand dat de tafel verkeerd staat. Dan zeg ik: toavel stoat nait verkeerd, moar aans. We zijn geen Tinus-en-Eke-museum. Als je hier komt, kom je bij ons thuis en eet en drink je wat wij lekker vinden. Producten waar wij achter staan. Tinus en Eke hadden veel stamgasten die speciaal voor Tinus en Eke kwamen.´

Het zijn lange dagen en we willen ook tijd voor onszelf

´We weten zeker dat er in elk geval sinds 1864 een café op deze plek is geweest, het huis is 60 jaar ouder´, vertelt Thomas, die freelance historicus van beroep is. Katrien houdt zich volledig bezig met Huiskamercafé Westerwijtwerd, zoals het officieel heet.

´We zijn van april tot en met oktober open, op vrijdag, zaterdag en zondag. In het seizoen zijn we ook op afspraak open voor feestjes en vergaderingen. Dan heb je weken dat je zes, zeven dag in touw bent. Het zijn lange dagen en we willen ook tijd en ons huis voor onszelf. Bij Tinus en Eke kon je bij wijze van spreken naar binnen als er licht brandde.´

Tinus en Eke waren er ook brugwachter en molenaar bij. Dat heeft Katrien deels voortgezet. Ze bedient in de weekenden de bruggen en sluis in de Westerwijtwerdermaar, tussen Boerdam en Oosterdijkshorn.

Thomas: ´Soms is dat lastig te combineren met het café, misschien geeft dat twee dagen in het seizoen wat problemen. Dan moeten de mensen iets langer wachten op hun koffie, da´s niet erg. Hier brugwachter zijn is ook een beetje een folkloristisch vermaak, dat prima past bij het huiskamercafé.´

Spijt van hun opmerkelijk stap hebben ze niet. Nooit gehad ook. Katrien: ´Het bevalt goed. Het is veel werk, maar dat is juist mooi. We hadden niet verwacht dat het direct al zo goed zou lopen.´

Af en toe organiseren ze speciale activiteiten. Een huiskamerconcert, een toneelvoorstelling, een lokaal-speciaalbierdag. Een pubquiz voor ouderen zit eraan te komen. En eind oktober moet de kelder leeg en staat er een op=op-feestje op het programma.

De pizza-avond op vrijdag is inmiddels traditie. Katrien: ´Dat is altijd heel gezellig. De gasten zitten gezamenlijk aan tafel en geregeld komen wij langs met in stukken gesneden pizza uit de houtoven. Je kunt zo van diverse soorten proeven. Het is een heel sociaal gebeuren, mensen die elkaar nog nooit gezien hebben wisselen vaak aan het eind van de avond telefoonnummers uit.´

hethuiskamercafe.nl