Schilderen in de zon en knetterharde regen

WINSUM Gertjan Scholte-Albers (46) schildert minimaal vier dagen in de week buiten, het hele jaar door. Maandagmorgen heeft-ie een plekje uitgekozen langs het fietspad op Schilligeham, ten westen van Winsum.

Zijn scooter met karretje staat in de berm. Met de zon in de rug tuurt Gertjan over het Reitdiepdal. ´Kijk, zie de sporen in het landschap. De oude meander, de bomen, het weggetje. Prachtig.´ Al pratend werkt hij met vaste hand verder aan het kleurrijke doek.

Het weer maakt hem niet veel uit, anders was hij er niet aan het werk geweest. ´Het waait behoorlijk en toen ik begon regende het knetterhard. Gelukkig schijnt nu even de zon.´

Buiten gaat alles vanzelf

De landschapsschilder werkt doorgaans binnen een straal van 40 kilometer van Winsum. Dat kan in de bossen in Drenthe zijn, achter de dijk, in de stad, maar meestal is zijn werkterrein het Hogeland, zoals vandaag.

Zijn werk is volgens Gertjan niet in een hokje te stoppen. ´Het zit overal een beetje tussenin, het is impressionistisch en expressionistisch. Soms wordt gezegd dat het op Van Gogh lijkt. Het uitbundige heeft wel wat weg van werk van Ploegschilders, maar zij schilderden fijner. Ik werk vaak met dikke klodders, dat is ook nodig. Je moet snel werken omdat je een moment in het landschap wilt vastleggen.´

Tijdens zijn studie aan de kunstacademie in Enschede koos hij er al voor om in de buitenlucht te schilderen. Het landschap inspireert hem en dat maakt het makkelijker. ´Buiten gaat alles vanzelf.´

Sinds 1999 woont hij met zijn vrouw (en inmiddels vier dochters) in Winsum. Zijn werk is niet onopgemerkt gebleven. Gertjan won prijzen, onder meer in 1998 de Buning Brongers Prijs, een tweejaarlijkse kunstprijs voor jonge beeldend kunstenaars. Van hem lopen altijd wel een of meerdere exposities in heel Nederland.

scholte-albers.nl