Met Golden Retrievers voorjagen in België

Hiljo Stefes (62) wandelt met twee Golden Retrievers op de Takkebosserweg bij Winsum. ´We hebben er drie, eentje is nog maar twaalf week en is thuis. Dat is een teef, dit zijn twee reuen.´

Hiljo heeft al 36 jaar Golden Retrievers. ´Als je ze goed opvoedt zijn het lieve en makkelijke honden. Je hebt de show- en werklijn. Deze zijn van de werklijn. Ze zijn iets smaller en iets donkerder van kleur.´

Patrijzen zie je niet meer, fazanten heel soms nog en ook het aantal hazen neemt af

Het ras is speciaal in Schotland ontwikkeld voor de jacht en daar gebruikt de Winsumer zijn honden ook voor. ´We zijn zogenoemde voorjagers, we werken na het schot. De honden halen het geschoten wild op. Met mijn handen, stem en hondenfluitje dirigeer ik ze.´

´We doen dat tegenwoordig onder Antwerpen, want hier is nauwelijks nog jacht. Patrijzen zie je niet meer, fazanten af en toe en ook het aantal hazen neemt af. Ik neem tegenwoordig alleen Kwint mee. Die is 7,5 jaar. Riis is er met zijn 12 jaar al te oud voor.´

´Je moet er wat voor over hebben. Het is 370 kilometer rijden. Maar een hobby mag geld kosten. Ik ben zelfs ooit meerdere keren voor de jacht in Tsjechië geweest. De benzine is voor onze rekening, de jagers voorzien ons van eten en drinken. Ik maak deel uit van een vast team van voorjagers.´

Autorijden is voor Hiljo geen probleem, ook niet in het dagelijks leven. Hij doet als zzp´er veel interimwerk op basisscholen, altijd op managementniveau.

´Momenteel ben ik werkzaam in Veenendaal en Sint Annaparochie. Vroeger werkte ik veel op scholen die door het ministerie als zwak waren beoordeeld en waar het niveau omhoog moest. Tegenwoordig verricht ik ook veel kwaliteitsonderzoek. Voordat een school bezoek krijgt van de Inspectie krijgen ze van mij adviezen over verbeterpunten. Daarnaast coach ik directeuren en leraren.´