Gek op stoofpeertjes? Dan moet je op Ewer wezen

Mirthe en Annelies zoeken de mooiste peertjes uit.

Liefhebbers van stoofpeertjes weten waar ze zaterdag moeten zijn, bij Jacob Loots en Roos Tapilatu op Ewer, de buurtschap tussen Houwerzijl en Zuurdijk.

De zelfplukdag in september is inmiddels een traditie. ´We hebben ongeveer 150 perenbomen, voor het overgrote deel Gieser Wildeman. Het is een overblijfsel van ons fruitteeltbedrijf dat we hier vijftig jaar hadden. Op het hoogtepunt stonden hier 22.000 appel- en perenbomen op 8 hectare grond´, vertelt Jacob.

Jacob en Roos hebben er zichtbaar lol in.

´In 2014 besloten we ermee te stoppen. De bomen waren aan vervanging toe en als je dat doet, moet je nog zeker vijftien jaar doorgaan. Ik was toen vijftig, heb mijn hele leven 70 uur per week gewerkt, zesenhalve dag per week. Dit was een goed moment om een beetje gas terug te nemen en met dit bedrijfsonderdeel te stoppen.´

´In het najaar van 2014 zijn de bomen gerooid en in maart 2015 zijn we gestopt met de fruitverkoop en het winkeltje. Met het akkerbouwbedrijf gaan we volop door. We verbouwen granen en suikerbieten.´

Roos: ´Een deel van de boomgaard hebben we vooral ook gehouden omdat die zo bij Ewer past.´

De aanloop is ondanks het regenachtige weer best groot. Roos: ´Tot aan de lunch is het vaak druk, daarna wordt het snel minder.´ De meeste bezoekers zijn vaker geweest. Jacob en Roos weten bijna iedereen bij naam.

Onder de plukkers opvallend veel Friezen, die kisten vol plukken. Jacob: ´Ik vermoed dat ze de peren doorverkopen. Een bordje bij de weg met stoofperen te koop en klaar. Verdienen ze een paar duppies per kilo. Mooi toch?´

Doorverkopen doet Annelies Smit uit Leens in elk geval niet. Ze is met dochter Mirthe in de boomgaard en verwacht een kilootje of vijf te plukken. ´Ik zal vanmiddag even in de familieapp gooien dat we een flinke hoeveelheid peertjes hebben en vragen of er iemand belangstelling voor heeft.´

Bij het afrekenen in de schuur blijkt Annelies het aardig goed ingeschat te hebben. De weegschaal geeft 6 kilo aan. Dat is dan 3,60 euro. Moeder en dochter drinken nog wat en keren met een goedgevulde Albert Heijn-tas terug naar Leens.

Roos weegt de peren en rekent met de klanten af. Die kunnen in de schuur koffie, thee of ranja met een speculaasje pakken.