De minibiebs van boekenwurm Jolanda

Ze is zelf een boekenwurm (´lettervreter´) en ziet het liefst anderen ook lezen. Vandaar dat Jolanda Bodde (43) in Ulrum twee minibiebs heeft, eentje voor volwassenen en eentje voor kinderen. Puur uit hobby.

De minibiebs staan naast haar huis aan de Kerkstraat, bij de ingang van het Lotuspark, een van de mooiste speeltuinen in de regio. ´Speciaal voor moeders die hier met hun kroost komen, heb ik tijdschriften neergelegd. Voor hen is het wel lekker om even een blaadje te lezen.´

Drie jaar geleden begon Jolanda met de minibieb. ´Een vriendin van mij had er eentje in Dronten en dat leek wij ook wel wat. Sinds de start loopt het als een trein. Ik hoef het nooit aan te vullen met boeken, integendeel, soms moet ik ze weghalen omdat het te onoverzichtelijk wordt. Dan leveren mensen te veel aan. Inmiddels heb ik een minibieb in Appingedam blij kunnen maken met een doos boeken.´

Het principe is eenvoudig. ´Mensen lenen of ruilen een boek. Dat kan 24 uur per dag. Zelfs met oud en nieuw laat ik het kastje staan. Dat gaat al drie jaar goed. De sociale controle is groot in Ulrum.´

Sinds een jaar is Jolanda, zoals dat zo mooi heet, ook stationschef van Kinderzwerfboek, een initiatief van het Nationaal Fonds Kinderhulp. ´Het doel is om elk kind toegang te geven tot zoveel mogelijk boeken. Lang niet alle kinderen hebben een bibliotheek in de buurt en boeken kopen is voor veel gezinnen te duur.´

Als je lezen saai vindt, heb je het goeie boek nog niet gevonden!

Van Kinderzwerfboek krijgt ze halfjaarlijks een doos met nieuwe boeken. Een vers pakket staat op de tafel in de keuken. ´Ook hier is het principe lenen en ruilen. Maar je mag ze ook laten zwerven. Daarvoor zit op en in het boek een sticker met een code. Iemand die het boek vindt, kan inloggen en de gegevens aanvullen. Als dat altijd gebeurt, kun je mooi zien welke weg het boek heeft afgelegd.´

Jolanda, die onderwijsassistente is op de christelijke basisscholen De Piramiden in Winsum en De Meander in Sauwerd, mag dan zelf een boekenwurm zijn, de rest van het gezin heeft ze nog niet kunnen enthousiasmeren. ´Mijn man houdt niet van lezen en twee van de drie kinderen zijn er ook geen fan van. Jammer toch? Als je lezen saai vindt, heb je het goeie boek nog niet gevonden!´

facebook.com/groups/1688548764735098/