Henk voelt zich op zijn trike zo vrij als een vogel

Henk met zijn trike en tentje op het ijsbaanterrein in Adorp.

Henk Broekema is met zijn trike een vertrouwde gast in Adorp, tijdens het kermisweekend. Zaterdagmorgen zit hij aan zijn ontbijt nadat hij zijn overburen heeft voorzien van vers gezette koffie.

´Het is één grote familie, alleen wordt die steeds kleiner door ziekte en ouderdom´, zegt de 73-jarige Pekelder. ´Vroeger stond het hier vol met trikers.´

Vrijdag is hij net als de andere negen trikers gearriveerd. Een feestavond in de tent volgde en vanmiddag staat een toertocht over 80 kilometer op het programma. In de loop van de ochtend zullen nog tal van trikers arriveren, voorspelt hij. Vanavond is het weer tijd voor feest en zondag volgt het afscheid.

Ton op de teller, reden voor Henk om een groot tuinfeest te geven

Twintig jaar geleden schafte hij zijn eerste trike aan. Deze Boom heeft hij veertien jaar. ´Ze zeggen dat dit de Rolls-Royce onder de trikes is. Twee jaar geleden bereikte hij de 100.000 kilometer, precies op de rotonde bij Joure. Voor mij was dat reden om een groot tuinfeest te geven. Ik heb gelukkig nooit ongelukken of bekeuringen gehad.´

De trike staat voor Henk gelijk aan vrijheid. ´Niet voor niets zijn mijn favoriete liedjes Vrij zijn als een vogel van de band New Four en Vrijheid is een volgetankte Mercedes van Armand. Met de caravan en Mercedes ga ik op vakantie met mijn vrouw Gepke. Vroeger ging zij ook mee naar triketreffens, maar het rijden levert nu te veel lichamelijk ongemak op.´

Henk neemt altijd zijn vouwwagentje met tentje mee. ´Als ik ergens arriveer, kan ik binnen twee minuten gaan slapen. Je gooit het zeil open, twee stangetjes verbinden en klaar is Kees.´

De Pekelder was ooit diepzeeduiker (´bij mijn laatste duik ben ik in de Rainbow Warrior geweest, het schip van Greenpeace dat door de Franse geheime dienst tot zinken is gebracht in Nieuw-Zeeland´), en is nog altijd kunstenaar (´Googel maar op mijn naam, RTL4 en SBS6 zijn al bij mij geweest´).

Bij een klus brak hij laatst twee vingers. ´Een vriend heeft speciaal voor mij een voetgaspedaal aangebracht, want met mijn hand kan ik nog steeds weinig.´