Extra petje af voor supervrijwilliger Leendert

Leendert in zwembad De Hoge Vier, waar hij bezig is onkruid weg te halen tussen de tegels.

Je hebt vrijwilligers en supervrijwilligers. Leendert Slagter behoort tot de laatste categorie. Waar is hij niet bij betrokken? De Winsumers mogen best trots zijn op deze ogenschijnlijk onvermoeibare stille kracht. ´Maar ik ben soms best een beetje moe hoor´, geeft de 28-jarige toe.

Twee hopen onkruid heeft Leendert deze ochtend inmiddels tussen de tegels weggehaald op het zwembadterrein als hij even pauzeert. ´Ziet er netjes uit, toch? Verder help ik mee met toezicht en als er zwemlessen zijn, leg ik de spullen klaar en ruim de boel na afloop op.´

´Dertien jaar werk ik hier al als vrijwilliger, ook tijdens de zwemvierdaagse. Ik heb hier vroeger mijn zwemdiploma´s gehaald en diverse brevetten reddend zwemmen. Toen ik daarmee klaar was, leek het mij wel leuk om mee te helpen.´

Leendert heeft zijn eigen, speciale kleding, voorzien van zijn naam. Bijna elke dag draagt hij het. ´Ik mag zelf weten wanneer ik hier ben en dat is bijna altijd. De zwemmers waarderen wat ik doe. Gisteren zei een mevrouw nog dat ik hartstikke goed werk verricht. Zo´n compliment doet mij altijd goed.´

Het zwembad is slechts een onderdeeltje van zijn indrukwekkende cv met vrijwilligerswerk

Dat is zwembad De Hoge Vier, slechts een onderdeeltje van zijn indrukwekkende cv met vrijwilligerswerk. Leendert: ´Ik help mee in café J&A en discotheek Pub 69, lege flessen wegbrengen, glazen ophalen, opruimen. Dat soort werk.´

´Bij de wandelvierdaagse ben ik verkeersregelaar en ik draai muziek op de discoavond tijdens de vakantiespeldagen. Daar doet mijn vriendin Femke Datema ook allerlei klusjes. Bijna mijn hele familie werkt aan de speldagen mee: opa Siert, mijn ouders Pieter en Pauwla, mijn broer Simon en tante Diana.´

En dan hebben we het nog niet gehad over voetbalvereniging Winsum. Leendert is de man van het scorebord. ´Ik deed het altijd op zondag bij het eerste van Hunsingo. Daar moest je een kegel ophangen als er gescoord was. Dat team bestaat helaas niet meer.´

´Tegenwoordig houd ik het scorebord bij van zaterdag 1. Dat gaat allemaal automatisch, met een druk op de knop van de afstandsbediening. Ik was ook materiaalman tot het zondagvoetbal stopte. Omdat er weer een zondagteam komt, kan het best zijn dat ik dit opnieuw ga doen.´

Alsof het nog niet genoeg is, kan ook Futsal Winsum op zijn inzet rekenen. Bij alle thuiswedstrijden houdt Leendert het scorebord bij. Voor en na de wedstrijden en ook in de rust treedt hij op als deejay. ´Ik draai dan plaatjes en zorg daarmee voor extra sfeer.´

Eerst maar even een rondje langs de velden. Wat vinden de betrokkenen van Leenderts inbreng?

Leendert is een bezig bijtje. Hij wil altijd wel helpen

Anna Veldhuis van café J&A

Leendert is niet meer weg te denken bij ons. Beroemd zijn de vaste deuntjes als Futsal Winsum scoort. En hij is superbetrouwbaar. Altijd als eerste aanwezig en bijna als laatste weer weg

Kornelis Prins, voorzitter Futsal Winsum

Ik heb waardering voor alle helpende handen, maar een extra petje af voor Leendert hoor!

Grada de Wit, vrijwilliger zwembad De Hoge Vier

Leendert neemt zijn taken serieus en is altijd even vriendelijk. Een tweede zoals hij is er niet. We hopen nog jaren wil van hem te hebben

Roelf Alles, Avondvierdaagse Winsum

Leendert is altijd bereid de handen uit de mouwen te steken. Hij voelt zich enorm betrokken bij vv Winsum. Voor een vereniging die afhankelijk is van vrijwilligers enorm belangrijk

Peter Ritzema, bestuurslid vv Winsum

Leendert is al vanaf zijn 13de jaar vrijwilliger en verzorgt ook dit jaar weer gedeeltelijk de lichtshow tijdens de disco- en playbackshow! Helemaal top!

Bestuur Vakantie Speldagen Winsum

Leendert wil altijd alles doen voor iedereen, hij heeft het hart op de juiste plaats

Rob Vellinga, eigenaar Pub 69

En dan te bedenken dat Leendert naast al zijn vrijwilligerswerk ook nog werkt, bij zorgboerderij De Golden Raand in Noordwolde. ´Mijn taken zijn grasmaaien, bosmaaien en dieren verzorgen. Maar nu heb ik vakantie, tot 1 september.´

Een bezige kerel, die Leendert. Het is voor de organisaties en verenigingen in Winsum te hopen dat de supervrijwilliger er nog jaren plezier in heeft.