Met vriendenvlet Diva naar Sail Harlingen

Aan het roer Nienke. Links Thea en Denny, rechts Harm en Anneke. Ze hebben er zin in.

WINSUM Harm en Anneke Post en Denny en Thea Pelupessy gaan topdagen tegemoet. Ze vertrekken dinsdagmorgen vanuit Winsum naar Sail Harlingen. Dochter Nienke (Post) staat aan het roer. Ze vaart mee tot Leeuwarden en pakt daar de trein terug naar huis.

Diva is een vlet, eigendom van drie bevriende stellen. ´De boot is gefinancierd met de opbrengst van onze beleggingsclub Dividenda, vandaar de naam. We hebben haar casco gekocht en zelf opgebouwd. Zij paste met haar 6,70 meter net niet in het schuurtje van vrienden. Haar kontje stak eruit, daar hebben we een tent omheen gezet. Anderhalf jaar zijn we bezig geweest met de opbouw´, vertelt Harm.

Hij pakt het logboek erbij en bladert erin. ´20 mei 2006 om 11.00 uur heeft Alie Waalkens Diva gedoopt, bij Brands in Warfhuizen.´

Inmiddels heeft de boot er 800 vaaruren opzitten. Alie en Sieto Waalkens en Bert Hamer en Ineke Brouwer hebben inmiddels hun aandeel in Diva van de hand gedaan. Het stel Koos Boertjens en Jannie Kroes is voor hen in de plaats gekomen.

´Elk voorjaar komen we bij elkaar en maken we een onderhoudsplan en vaarschema voor het nieuwe vaarseizoen. We varen in wisselende samenstelling. Ook de kinderen maken geregeld een tochtje. In het najaar halen we tijdens de laatste tocht traditioneel met schepnetten alle troep uit het water. Het levert altijd wel vier, vijf volle vuilniszakken op.´

Ik heb de slang maar afgeknepen. Op dat idee was Harm zelf niet gekomen

Je zou enige technische kennis verwachten van de directeur van Haven Lauwersoog en oud-directeur van Groningen Seaports. Nou, mooi niet, zegt Denny. ´Harm belde me een keer op dat hij met pech ergens bij Schouwerzijl ronddreef. Een oververhitte motor. Kon ik er op mijn scooter naartoe om het probleem op te lossen. En bij mij achter het huis, waar de boot ligt, kon hij een keer de motor niet uitkrijgen. Toen heb ik de slang maar afgeknepen. Op dat idee was Harm zelf niet gekomen.´

De Winsumer met twee linkerhanden kan er wel om lachen. ´Technisch ben ik inderdaad een nul. Ik ben goed in schilderen, net als Thea en Anneke. Het is mooi als iedereen zijn eigen kwaliteiten kan inbrengen. Als je allemaal in hetzelfde bedreven bent, komt het niet goed.´

Harm met een krat proviand. Achter hem Nienke.

Varen doen ze allemaal voor de leuk. Dat Harm daar tijd voor heeft, wekt verbazing. Naast al zijn banen (is naast havendirecteur onder meer projectontwikkelaar van Groningen Airport Eelde)  bekleedt hij diverse pro-Deo- bestuurslidmaatschappen. ´Varen is een hobby. Daar maak ik tijd voor vrij. In mijn tijd als directeur van Seaports voer ik ook wel met zakelijke relaties. In deze ongedwongen settting zijn belangrijke zaken besproken, zoals de komst van recyclingbedrijf Theo Pouw naar de Eemshaven.´

Dankzij de contacten van Harm liggen ze in Harlingen op een prachtig plekje in de Noorderhaven. ´Vrijdag bij de Sail In gaan we buitendijks en varen we de grote tallships tegemoet. Zaterdag overnachten we in Dokkum, bij De Posthoorn, overigens geen familie. En zondag zijn we terug in Winsum.´

Met Diva hebben ze de Elfstedentocht al een keer gevaren, waarbij ze overnachtten in B&B´s. Twee grote vaarwensen zien de zes eigenaren nog graag vervuld. ´We willen nog een keer naar Schiermonnikoog. Dat kan alleen bij een goed getij en stabiel weer. Verder is een vaartocht van Praag naar Hamburg over de Elbe een grote wens van ons.´

Maar eerst naar Sail Harlingen. Nienke start om kwart over acht de dieselmotor voor de eerste negen vaaruren. Soepeltjes glijdt Diva door het water, de eerste bestemming is Leeuwarden.