Voetbal kan deze Rinus Michels vaak niet boeien

Rinus in zijn achtertuin met uitzicht op de Onderdendamsterweg.

Rinus Michels. Met dezelfde naam als de legendarische trainer verwacht je een voetballiefhebber pur sang. Dat is niet zo. De burgemeester van Winsum kijkt slechts mondjesmaat voetbal. ´Studio Sport is voldoende voor het eredivisievoetbal en van het WK zie ik maar een klein stukje, de hoogtepunten. Een hele wedstrijd is meestal niet om aan te zien.´

Rinus (63) is geen familie van zijn naamgenoot die grote successen behaalde, met als hoogtepunt de Europese titel met Oranje in 1988. ´De vraag werd mij vroeger bijna standaard gesteld, vooral door mannen overigens. Ook bij mijn start in Winsum was dat het geval. Nou, mijn standaardantwoord is nee.´

Evenmin is hij naar de in 2005 overleden trainer/voetballer vernoemd. ´Het is puur toeval. Ik ben vernoemd naar mijn vader Marinus. In mijn jonge jaren, toen we nog in Oisterwijk woonden, werd ik door iedereen Rinie genoemd, later werd dat Rinus.´

Mensen verwachten dat ik ook alle namen onthoud en dat is niet zo

´Je raakt eraan gewend dat mensen ernaar vragen.Ik heb het nooit als een last ervaren. Op zich is het wel grappig. Elk voordeel heeft zijn nadeel, zei Johan Cruyff toch? Mensen kunnen mijn naam makkelijk onthouden. Maar ze verwachten dat ik ook alle namen onthoud en dat is niet zo.´

´Wat ook positief is dat het eerste contact vaak makkelijk wordt gelegd. De drempel is wat lager. Ach, het is oprechte nieuwsgierigheid, vaak van voetballiefhebbers. En ze zijn echt niet teleurgesteld als ze het antwoord horen.´

Het CDA-lid heeft zelf slechts kort gevoetbald, toen hij op de lagere school zat. ´Later heb ik nog gevolleybald in het tweede team van Mintonum in Marum, waar ik nog trainer ben geweest van lagere teams. Tegenwoordig ga ik wekelijks naar de sportschool.´

Op 18 november is Rinus tien jaar burgemeester van Winsum. Anderhalve maand later houdt de gemeente op te bestaan en is de geboorte van Het Hogeland een feit.

´Er zijn nog geen vastomlijnde plannen. Ik wil in elk geval geen volledig ambt elders. Als er een waarneming op mijn pad komt, zal ik het zeker niet afslaan. Voorwaarde is dat Winsum de thuisbasis kan blijven. Ik heb Reinie beloofd dat we dit dorp trouw blijven. We wonen hier mooi en zij heeft al drie keer moeten verhuizen vanwege mijn werk.´