Lekker op de boot bij Leens, daar heeft de NAM niks over te zeggen

Rita met Quincy.

LEENS Al 32 jaar liggen Berend (65) en Rita (59) Knol uit ´t Zandt van mei tot eind oktober met hun boot bij Leenstertillen, de buurtschap ten zuiden van Leens. ´Het is hier rustig en mooi, bovendien kunnen we hier de auto kwijt. Dat is handig in verband met ons werk.´

Rita is even alleen met Quincy, de bijna anderhalf jaar oude Cavalier King Charles Spaniël. Op deze plek voelen zij zich thuis, zegt zij. ´Deze plek past ons. Als ´s avonds de zon ondergaat, is het hier in één woord geweldig.´

´We hebben hier niets met de bevingsellende te maken. Dat maakt het verblijf hier extra aangenaam. Ons thuisgevoel in ´t Zandt is ons ontnomen. Ons huis wordt gesloopt. Wanneer dat gebeurt en waar wij komen te wonen, is onbekend. Al tweeënhalf jaar leven wij in onzekerheid. Wat we wel weten, is dat de woningstichting de huur verdubbelt omdat wij scheefhuurders zijn. We gaan naar 860 euro per maand. Scheefhuurders… Berend is er geboren, woont er zijn hele leven lang al.´

Het gekke is dat we geen grammetje bevingsschade hebben. Ons huis heeft de oorlog overleefd

´We leven daar op beton. We waren net begonnen met een opknapbeurt toen de NAM ons verbood daarmee verder te gaan. Je gaat niet investeren in nieuwe vloerbedekking en andere zaken als je elk moment te horen kunt krijgen dat je eruit moet. Gelukkig wonen we er maar een paar maanden per jaar. Af en toe moet ik er helaas naartoe voor de was en de post.´

´En het gekke is dat we geen grammetje bevingsschade hebben. Ons huis heeft de oorlog overleefd. Berends moeder heeft nog met negen kinderen in de kelder gescholen.´

´Onze boot, Dobber, is gelukkig helemaal van ons. Niemand heeft er iets over te zeggen, ook de NAM niet. We hebben hem een jaar of tien geleden gekocht, is ooit gemaakt bij Molenmaker & Mantel in Sneek. Over vier weken hebben we vakantie en gaan we varen. Friesland, Overijssel, Noordoostpolder.´

Rita is doordeweeks overdag meestal niet op de Dobber te vinden. Ze werkt 24 uur per week in Bedum. ´Ik run alweer achttien jaar de huishouding van Gertjan en Nico Groendijk, twee broers met een verstandelijke beperking die zelfstandig wonen en overdag in het groen werken. Ze zijn vaak in het nieuws door hun sportieve prestaties. Onder meer in skeeleren zijn ze erg goed. Daarmee hebben ze al tal van prijzen gewonnen.´