Nooit meer afstappen, behalve als een tank passeert

Medewerkers van aannemingsbedrijf Daniël Pijnacker egaliseren het beton.

LAUWERSOOG Evert Toxopeus is er blij mee, zijn vrouw Martijntje denkt er anders over. Medewerkers van aannemingsbedrijf Daniël Pijnacker uit Kollum voorzien de zes fietsoversteken in de tankbanen van beton. Vorige week zijn ze begonnen met de klus in het Lauwersmeergebied.

Vooral bestuurders van scootmobiels hebben een flinke kluif aan de oversteken. Sommige mindervaliden mijden zelfs de route. De gemeente De Marne besloot daar wat aan te doen. Dat ook  fietsers in dit toeristengebied ervan profiteren, is mooi meegenomen.

´Het had wel wat. Ik vind het jammer, in Lauwersoog zijn al schelpenpaden veranderd in betonpad´, zegt Martijntje, die samen met haar man een fietstochtje maakt.

Evert beschouwde de zanderige oversteken altijd als een ´kleine dissonant in de verder prima fietsroutes´. Hij is blij dat-ie straks gewoon kan doorfietsen. Zijn echtgenote deed dat trouwens altijd al. Met een paar ferme trappen baant ze zich op haar oude Gazelle een weg door het zand. Probleemloos bereikt ze de overkant.

Evert laat zien dat de oversteek lastig is.

De Delfzijlsters komen hier al jaren, ze hebben sinds de jaren zeventig een vakantiewoning op Robbenoord. Evert: ´We hebben het Lauwersmeergebied in die jaren ontzettend veranderd zien worden. In het begin was  het één kale vlakte met hier en daar slenken.´