Kalfjes voor het eerst naar buiten: binnen een kwartier plons!

Hommo en Jakob proberen de kalfjes weer op het droge te krijgen. Jacco en Michiel komen even later helpen.

Nog geen kwartier lopen de kalfjes van Jakob de Vries in de wei en dan is het al raak: plons. Zonder uit te kijken lopen ze pardoes de sloot in. Met zijn vader Hommo en zoons Jacco (10) en Michiel (6) probeert de veehouder  de dieren weer op het droge te krijgen.

Zo leren de dieren wat een sloot is. Dat is belangrijk, dan doen ze het niet weer

Jakobs vrouw Els kijkt vanaf de kant toe. ‘Dit gebeurt praktisch elk jaar. De kalfjes zijn heel enthousiast als ze voor het eerst naar buiten mogen. Mensen die het zien, vinden het soms zielig, maar dat hoeft echt niet. Zo leren de dieren wat een sloot is. Dat is belangrijk, dan doen ze het niet weer. Er zijn ook veehouders die kalfjes eerst door een sloot laten lopen alvorens ze in de wei te laten.’

Hommo (73) is al jarenlang gepensioneerd en nog elke dag te vinden op het landbouwbedrijf aan de Trekweg naar Onderdendam in Winsum.  Het is zijn lust en zijn leven. Voor Jakob (45) is het handig om een ervaren helper te hebben. Misschien kijken Jacco, Michiel en/of Annieka over een jaar of dertig ook wel zo naar hún vader. Els: ‘Jacco en Michiel zijn al erg geïnteresseerd in de veehouderij.’

Jacco (10), Michiel (6) en Annieka (4).