Over tuinieren, schrijven, bonte breisels en nog veel meer

Jan scheert de taxus in de buxusknoop, Els zegt hoe het moet.

Met een soort tondeuse snoeit Jan de Boer de taxus in de buxusknoop. Triest werk, want de 35 jaar oude aanplant gaat verloren. ´De schimmelziekte heeft de buxus aangetast. Er is niets meer aan te doen. De ziekte is langzaam opgerukt naar het noorden. Op Paleis Het Loo zijn een paar jaar geleden alle buxussen al gerooid.´

De Warffumer wijst naar zijn vrouw Els. ´Maar zij is de tuinautoriteit. Ik werk alleen in opdracht.´ Els: ´Nou, hiervoor heb je toch echt zelf het initiatief genomen.´ Jan: ´Klopt, ik las vanmorgen de krant, keek naar buiten en dacht: die wollige taxus moet nodig geschoren worden.´

Bezige baasjes hoor, die De Boertjes. Els steekt ongelooflijk veel tijd in haar prachtige tuin van 3000 vierkante meter, schreef het boek Tuinieren op niveau, geeft geregeld rondleidingen en heeft samen met dochter Rudy (54) de website www.breituin.nl. ´We maken samen bonte breisels.´

En dan Jan, 85 en nog zo kwiek als een hoentje. ´Jonge vrouw, hè´, verklaart Els (75) lachend. Jan was vroeger conrector en leraar Frans op Het Hogeland College in Warffum, was zes jaar voorzitter van Op Roakeldais en schreef enkele boeken, waaronder Dijkrijk, over de geschiedenis van de Noordpolder, 1811-2011.

Sporen door het Hogeland

Het laatste naslagwerk is de imposante productie Sporen door het Hogeland. ´Het 125-jarig bestaan van de spoorlijn Groningen-Roodeschool en de verlenging van de lijn naar de Eemshaven waren de aanleiding. Louis Stiller, Gerard Oostra, Henk van Welzen, Wim Witteveen en ik hebben er vijf jaar aan gewerkt. Op 16 april 2018 was de presentatie. Ik heb onder meer de interviews gedaan met alle bedrijven in de Eemshaven.´

Jan, 85 en nog zo kwiek als een hoentje. ´Jonge vrouw, hè´

Jan en Els zijn alweer bezig met de volgende klus. Ze zitten beiden in de reüniecommissie 150 jaar HHC. Ze hebben nog een paar maanden, de reünie is op 6 oktober, op de kop af 150 jaar na de eerste lesdag in 1868.

De Varkensconferentie in gebakken klei.

Terug naar de buxus. Eerder legde een ander buxusproject het loodje door de schimmelziekte: de Varkensconferentie. Buxusgroen in de vorm van vier trapezevormige vakken, omzoomd door hagen en met daarop vier varkens met de snuit naar elkaar toe. Op die plek resteert een kale vlakte. Toch keren de varkens terug, dankzij de creatieve Els. Zij maakte ze na in klei. Het wachten is op het onderstel, dat restauratie- en siersmid Ron Caspers maakt.

www.breituin.nl
www.hhc150.nl