Belgische Pieterpadlopers verdwaald in Westernieland?

Steven (links) en Johan bij Westernieland.

WESTERNIELAND Pieterpadlopers kom je niet zomaar tegen bij Westernieland. Daar gaat de route immers niet langs. Steven Schoefs (45) en Johan Veldeman (49) zijn een uitzondering. Nee, ze zijn niet verdwaald. De Belgen willen per se even de Waddenzee zien.

Ze zijn net vertrokken uit Pieterburen en naderen Westernieland. ´Het is dom om de Waddenzee niet gezien te hebben als je het Pieterpad loopt´, vindt Johan. Hij is de grappenmaker van het duo, blijkt al snel. ,,We zijn vrienden, slapen soms samen in één groot bed, maar liggen niet lepeltje-lepeltje.´
Nee, de vrouwen hebben ze thuisgelaten. Houden niet van langeafstandstochten.

Ze zijn vanmorgen in alle vroegte vertrokken uit het Belgische Hasselt. ´Hadden we drie uur gereden, zagen we het bordje Hasselt. Alsof we niks opgeschoten waren´, zegt Johan, doelend op de gelijknamige plaats bij Zwolle. De bedoeling is dat de twee in zeven weekeinden van vier dagen het bijna 500 kilometer lange Pieterpad lopen. Maandag is Rolde het eindpunt. Dan pakken ze de bus naar Groningen, waar hun auto staat, en gaan naar huis.

We zijn vrienden, slapen soms samen in één groot bed, maar liggen niet lepeltje-lepeltje

Johan kreeg van een kennis in Zeeland de tip om het Pieterpad te gaan lopen. Steven, de bedachtzame van het duo: ´Het is voor ons geen marathon. We lopen ongeveer 5 kilometer per uur en bekijken onderweg van alles. Straks als we terug zijn in Pieterburen bezoeken we bijvoorbeeld het zeehondencentrum. En het is niet zo dat we bij elke pub naar binnengaan om drie, vier biertjes te pakken. Nee, dat doen we niet.´ Johan: ´Nou, Steven houdt daar anders wel van.´

Kuifje bungelt op de borst
Voor de oudste Belg moeten de afstanden geen probleem zijn. Vorig jaar liep hij in zijn eentje 1730 kilometer, van Cornwall in Zuid-Engeland naar Edinburgh, de hoofdstad van Schotland. Honderd dagen deed hij erover. ´Tijdens die tocht heb ik Kuifje gekocht´, wijzend naar het stripfiguur dat op zijn borst bungelt. ´Hij helpt mij als ik er even doorheen zit.´