Marijke, fietsend reclamebord voor ‘haar’ school in Haïti

Met haar gloednieuwe elektrische vierwieler en beplakte fietscaravan valt ze op. Marijke Zaalberg fietst voor de beweging – op advies van haar fysiotherapeut – maar vooral ook om reclame te maken voor de stichting die zij eind 1998 oprichtte: Stichting Naar School in Haïti.

Marijke (77) stopt deze zonnige middag even in Leens voor een vers broodje bij bakkerij Peters om vervolgens haar weg te vervolgen naar Lauwersoog.

´Mijn doel is een rondje Lauwersmeer. Of dat ook gebeurt, zie ik wel. Als het een dezer dagen gaat regenen, keer ik om en ga terug naar Westerbork.´

De Drentse fietst jaarlijks tussen de 7000 en 8000 kilometer. In de fietscaravan brengt ze de nacht door. ´Enige lenigheid is vereist. Dat leer je op den duur hoewel ik niet meer de jongste ben.´

De achterkant van de fietscaravan. Het 25-jarig jubileum van de stichting wordt op 26 mei gevierd met een feestelijke ontmoetingsdag in Windesheim bij Zwolle.

In Haïti liet Marijke de Ecole Soleil de Hollande bouwen, een school met nu 280 leerlingen. Volgens haar een lichtpunt in de bergen. ´Alle kinderen in de omgeving vinden er warmte, liefde en houden hoop op een betere toekomst.´

De eerste klassen van de school zijn in september 2007 in gebruik genomen. De school is bewezen aardbevingsbestendig. Het gebouw bleef schadevrij tijdens de verwoestende aardbeving in 2010.

Geld blijft altijd nodig om de school draaiende te houden. ´De lonen moeten betaald worden en het ontbijt en de warme maaltijd voor de kinderen. Het schoolgeld voor kinderen van wie de ouders het niet kunnen betalen, neemt de stichting voor haar rekening.´

Marijke heeft Leens achter zich gelaten.

Marijke doet in juli mee aan de sponsorfietstocht voor Haïti, The Ride on Education. ´Dit jaar fietsen we van Maastricht naar Basel, in Zwitserland. De fietscaravan laat ik in Maastricht achter. Slapen doe ik in een lichtgewicht tentje dat ik gisteren gekocht heb in Groningen.´

Natuurlijk lokt ze met haar caravan veel reacties uit. ´Gisteren kwam er nog een jongetje uit een zijstraat naar mij toe gerend met zijn moeder in zijn kielzog. Mevrouw, mogen we u wat geven voor Haïti? Zo lief!´

Op weg naar Ulrum.