Jaap toont zich met pen en penseel een ware tovenaar

Jaap, altijd in het zwart gekleed.

Jaap Stevens (75) is een alleskunner in tekenen en schilderen. De kunstschilder beheerst diverse technieken, zoals acryl, olieverf, gouache (plakkaatverf) en Oost-Indische inkt. ´Mijn veelzijdigheid heeft te maken met mijn grafische achtergrond.´

Jaap – lange, tengere man, altijd in het zwart – woont sinds 1975 met Korrie aan de Tuinbouwstraat in Winsum. Wie door hun huis en het atelier loopt, kan niet om zijn schilderijen en pentekeningen heen. De muren hangen er vol mee. Jaaps voorkeur gaat duidelijk uit naar landschappen.

Op deze fantasietekening kreeg Jaap meer dan 1500 reacties op social media.

Zijn realistische en abstracte werken vallen in de smaak, zo bleek in maart nog tijdens Kunst aan Huis, een atelierroute door het Lauwersland.

Jaap turfde over twee weekenden maar liefst 433 bezoekers. Sommige van hen dachten op deze expositie werk van meerdere kunstenaars te zien.

Een drukke bedoening in Jaaps atelier tijdens Kunst aan Huis.

Jaap tekent en schildert zijn hele leven al. ´Mijn meester op de lagere school zei tegen mijn ouders dat ik iets met tekenen moest gaan doen. Ik mocht graag tekeningen maken op het schoolbord. Andere vakken gingen mij minder goed af. Ik was een tekenwonder, geen rekenwonder.´

De kunstacademie was geen optie. ´Met die opleiding zou later geen droog brood te verdienen zijn. Ik heb gerenommeerde kunstenaars van mijn generatie gezien die er een baan bij hadden om rond te kunnen komen.´

Na de cursus illustratief tekenen (Famous Artists) kon hij aan de slag bij een reclamebureau in de stad. ´Mijn eerste opdracht weet ik nog heel goed: voor juwelier Kiestra een horloge tekenen met Oost-Indische inkt en gouache, bedoeld voor een krantenadvertentie.´

In 2001 kwam er door een reorganisatie na 32 jaar een eind aan zijn carrière als illustrator en grafisch vormgever in de grafische industrie.

Stilzitten is er sindsdien nauwelijks bij. Ja, samen met Korrie mag hij graag koffie drinken in hun besloten tuin of ergens een terrasje pakken. Ze doen vooral dingen waarvan ze genieten.

Het Kaakhornsterpad in Westernieland.

Fietsen, stijldansen (in Den Andel) en autoritjes maken bijvoorbeeld. ´Onderweg maak ik foto´s. Later bekijk ik thuis of ik er in mijn atelier een doek van maak. Je zult mij niet met een ezel buiten aantreffen. Hooguit maak ik ter plekke ruwe schetsen.´

Ze zijn gek op muziek uit de jaren zestig en zeventig. Geregeld gaan ze naar optredens en festivals, zoals het bluesfestival in Grolloo. ´Daar komen veel generatiegenoten. Je ziet er steeds meer rollators.´

Jaap in zijn atelier.

´Met tekenen en schilderen ben ik nooit gestopt. Geregeld hangen werken van mij op een expositie. In juni is er weer een gezamenlijke expositie in de Obergummer kerk.´

Jaap was jarenlang vrijwilliger bij Open Hof (opvang van dak- en thuislozen). Schilder- en tekenles gaf hij onder meer bij jeugdinrichting Het Poortje en het Twaalfde Huis (dagbesteding voor verslaafden), ook in Groningen.

Noordpolderzijl.

Lesgeven doet hij alleen nog in Leeuwarden, bij De Marene, een woonzorgcentrum voor mensen met drugs- en drankproblemen.

´Bij De Marene ben ik al 20 jaar actief. Schilderen en tekenen is een goede therapie. Het haalt je uit je denken, dat zou voor iedereen goed zijn.´

Volkstuintjes aan de Kerkstraat in Winsum.