Bij de ijsclub in Wehe-den Hoorn laten ze de handjes wapperen

Gerrit en Hilda smeren de broodjes voor de lunch.

Inwoners van Wehe-den Hoorn laten hun handjes wapperen op de derde zaterdag in maart. Bedrijvigheid alom in en rond het ijsbaangebouw.

Ruim twintig vrijwilligers hebben zich deze NLdoet-dag gemeld bij het gebouw van de ijsvereniging Wehe-den Hoorn (anno 1868). Bestuursleden van de ijsvereniging, speeltuinvereniging en dorpsvereniging, en dorpsgenoten die zich spontaan meldden om een klusje te doen.

IJsclubvoorzitter Steven Langeland: ´Ons gebouw dient vandaag als uitvalbasis, vorig jaar was dat de jeugdsoos. Een deel van de vrijwilligers is voor klusjes naar de jeugdsoos gegaan. Mensen van de dorpsvereniging hangen bloembakken aan de Scholtenstil en van de speeltuinvereniging zijn ze bezig met snoeien. Een paar mensen lopen door het dorp om zwerfafval weg te halen.´

Dirk brengt nieuwe glaslatten aan.

Het ijsbaangebouw wordt sinds mei vorig jaar al aangepakt. Elke zaterdag zijn er vrijwilligers bezig, deze dag zijn het er extra veel. Steven: ´Er ligt al nieuwe bestrating, het gebouw wordt van binnen en buiten vernieuwd.´

Buiten vervangen de pensionado´s Dirk Bekkema en Han Wiersum glaslatten. Werk dat Dirk met 46 jaar ervaring als glaszetter wel toevertrouwd is. ´Je begrijpt dat ik slechts zijn hulpje ben´, lacht Han, die altijd in de techniek heeft gewerkt.

Han verwijdert de oude glaslatten.

Steven is vandaag bezig met schilderwerkzaamheden in de toiletruimtes. Louis Janzing schildert naast het buffet een schaatser op de muur.

Hilda Mulder en Gerrit Kuper smeren alvast tientallen bolletjes voor de lunch. Gerrit: ´Om twaalf uur komt iedereen voor bolletjes en soep. We gaan daarna door tot vier uur waarna we afsluiten met een borreltje.´

Louis in opperste concentratie.

Gerrit is penningmeester van de ijsclub. Extra inkomsten waren er deze winter niet hoewel enkele ijsbanen in de omgeving wel een of twee dagen opengingen. ´Het was in januari niet verantwoord om bij ons te schaatsen. Het water kwam op het ijs als we er met zijn tweeën overheen liepen.´

Extra inkomsten verwacht hij als het gebouw volledig opgeknapt is. ´We gaan het verhuren voor feestjes en partijtjes. We willen de deuren ook regelmatig opengooien in het zomerseizoen. We hebben een terras gemaakt waar nog tuinbanken komen te staan. Mensen die gebruikmaken van de beweegtuin, jeu-de-boulesbaan, speeltuin of pannakooi kunnen dan bij ons terecht.´

Koffiepauze.