Volg Afrit Wassenaar en je komt uiteindelijk terecht in Schouwerzijl

Een opmerkelijke naam voor een autorijschool: Afrit Wassenaar. Klinkt Randstedelijk, maar de eigenaar woont toch echt in Schouwerzijl.

Alex Wassenaar is de naam, bewoner van het monumentale waarhuis naast de brug. ´Twee jaar geleden ben ik met mijn rijschool begonnen. De naam Alex was al vergeven, die rijdt al rond in de stad. In Zwolle zag ik een lesauto die Afrit Zwolle heette. Dat inspireerde mij tot Afrit Wassenaar.´

Reacties te over natuurlijk. ´Wat doe jij híer!? of Jij komt van ver! hoor ik vaak. Veel mensen vragen mij naar de herkomst van de naam. Afslag Wassenaar heb ik ook nog even overwogen, tot ik de link legde met het afslaan van de motor. Dat is niet heel positief, toch?´

De geboren Rotterdammer (60) werkte jarenlang in de theatertechniek. Tijdens de coronaperiode gooide hij noodgedwongen het roer om.

´Vroeger leek een rijschool jou wel iets, zei mijn ex. De opleiding heb ik in coronatijd gevolgd. Het instapmoment na de pandemie kon niet beter. Er waren lange wachtlijsten. Nee, ik heb er nog geen moment spijt van gehad.´

Zijn twee zoons gingen in Eenrum naar de basisschool en zaten er op voetbal. Hij heeft mede daardoor relatief veel leerlingen uit dat dorp. ´Ik vind het mooi en een eer dat ze voor mij kiezen.´

´Het is best inspannend werk. Je mag geen moment verslappen. Elk moment kan er iets onverwachts gebeuren.´

Alex maakte als rijinstructeur één keer een aanrijding mee. ´In de stad fietste een buitenlandse student met hoge snelheid tegen het achterportier aan. Gelukkig bleef hij ongedeerd. Mijn leerling kon er niets aan doen, maar schrok zich rot. Een paar dagen later is hij geslaagd voor zijn rijexamen.´

Alex woont al 12 jaar antikraak in het in 1851 gebouwde waarhuis. Daar komt binnenkort een eind aan.

´Waterschap Noorderzijlvest wil een nieuwe bestemming voor het waarhuis en schreef een wedstrijd uit. Ook ik heb meegedaan met een prima exploitatieplan. Helaas ben ik het niet geworden. Ik baal dat ik hier weg moet, maar eigenlijk heb ik niks te klagen. Ik heb al die jaren met veel plezier gewoond op het mooiste plekje van het Hogeland.´

Met zijn zoons verhuist Alex medio maart naar Paterswolde.