De liefde en passie van Syb voor kinderen met een beperking

Syb achter het keyboard.

Iets Bijzonders. Dat is de treffende naam van de muziekschool die Syb Jongsma begin dit jaar in Uithuizen begon voor kinderen met een beperking. Jaren eerder richtte hij samen met zijn vrouw Liessette een G-voetbalteam op.

´Muziek is belangrijk, iedereen beleeft er plezier aan. Je gebruikt je hersenen op een andere manier en het is goed voor je motoriek. Muziek maken heeft zoveel voordelen.´

De Jostiband verraste Syb met percussie-instrumenten. ´De koffer werd bij ons thuisbezorgd nadat ik ze alleen maar had gebeld voor informatie.´

´Eigenlijk zou iedereen een instrument moeten bespelen. Als ik het zelf druk heb of gestrest ben ga ik even een uurtje los op zolder. Je bent dan puur met muziek bezig, alles glijdt van je af.´

Syb (50) is geboren in Espel (Noordoostpolder), maar woont op het eerste halfjaar na zijn hele leven al in Uithuizen. Hij bespeelt sinds zijn negende accordeon, keyboard en orgel. ´Ik had les bij muziekschool Rozeboom in het dorp. Als tiener zat ik wel in bandjes. We speelden op bruiloften en partijen en op straat.´

Remko, de zoon van Syb en Liessette, vormt met zijn niet-aangeboren hersenletsel de aanleiding voor hun activiteiten voor kinderen met een beperking.

´Bij Remko trad op 6-jarige leeftijd een complicatie op na de narcose voor een amandeloperatie. Dit gebeurt eens in de miljoen keer. Remko is de eerste die deze complicatie heeft overleefd.´

Hun inmiddels 18-jarige zoon is dol op voetbal en dat was voor zijn ouders reden om een voetbalteam op te richten speciaal voor kinderen en volwassenen met een beperking. ´G-voetbal Eemsmond, na de gemeentelijke herindeling omgedoopt in G-voetbal Het Hogeland. Ons 10-jarig bestaan vieren we volgend jaar met allerlei feestelijkheden.´

Ook dit voorjaar werden de Hogelandsters kampioen. In de najaarscompetitie liggen ze wederom op kampioenskoers. Foto: G-voetbal Het Hogeland

´We hebben veertien spelers. De jongste is 10, de oudste 30. We trainen op woensdagavond bij Noordpool UFC en maandelijks komen we in competitieverband uit tegen andere G-teams in Groningen en Friesland. We spelen dan meerdere wedstrijden, anders zou je langer in de auto zitten dan voetballen.´

De onderlinge sfeer is uitstekend, zegt Syb, een van de vijf trainers/begeleiders en officieel de hoofdcoach. En op het sportieve vlak kan het bijna niet beter. ´We hebben veel kwaliteit in ons team. Meestal weten we kampioen te worden, in zowel de voorjaars- als najaarscompetitie.´

De droogmolen vol met voetbalkleding is vaste prik bij de familie Jongsma. Foto: Liessette Jongsma-Kuis

Elf spelers zijn afkomstig uit Uithuizen, drie komen uit Kantens. Syb benadrukt dat het team bedoeld is voor de hele gemeente Het Hogeland.

Geregeld kreeg Syb de vraag of hij geen muziekles wilde geven. Goed idee! Hij leverde een middag in bij zijn werkgever – BGT Infra en Bestrating in Damwoude – en sinds februari is muziekschool Iets Bijzonders een feit. ´Momenteel heb ik twee leerlingen, binnenkort komen er twee bij. Vier is voor mij financieel gezien ook het minimum.´

Les geeft hij op de drie instrumenten die hij zelf al jaren bespeelt en op percussie. ´De lessen zijn volledig afgestemd op de cursist. Er komt veel geduld bij kijken, maar het is vreselijk leuk om te doen. Je ziet het plezier bij de kinderen en daar gaat het uiteindelijk om.´

Liessette is zijn steun en toeverlaat voor alles wat ze vol passie en liefde doen, bij zowel de muziekschool als het voetbal.

En er staat iets bijzonders te gebeuren, zegt Syb. ´Muziek maken is hartstikke leuk, maar nog leuker is dat te doen voor anderen. Zo ben ik op het idee gekomen om samen met muziekschool Rozeboom op zondag 17 december (aanvang 14.30 uur) een gratis toegankelijk kerstconcert te geven in het St. Vincentiusgebouw in Uithuizen.´

´De bedoeling is dat de muziekscholen eerst apart spelen. Na de pauze spelen we gezamenlijk kerstnummers. We hopen natuurlijk op een mooi concert én een volle bak.´

Syb is vanwege zijn verdiensten voor het G-voetbal genomineerd voor de Breedtesportprijs Groningen 2023, zo maakte de gemeente Het Hogeland vrijdag 24 november bekend. Op 11 december, op het Sportgala in Martiniplaza, hoort Syb of hij de winnaar is.