Dieverdoatsie wil mensen een leuke dag bezorgen in het oude stationsgebouw

Henk aan de achterzijde van het pand.

Dieverdoatsie – tijdverdrijf – is de naam van de dagbesteding in het vroegere stationsgebouw in Zoutkamp. ´Je begint uit liefhebberij, op den duur wordt het groter en moet je verder professionaliseren´, zegt Henk Zijlstra, samen met zijn partner Erik de Vries eigenaar van de zorgvoorziening.

De diepe tuin grenst aan het Hunsingokanaal. In de grond wemelt het van stenen die nog herinneren aan de tijd dat de spoorlijn Winsum-Zoutkamp in gebruik was, van 1922 tot 1942 met een onderbreking in de jaren dertig.

Treinpassagiers met eindbestemming Schiermonnikoog liepen met hun koffers over de dijk naar de veerboot die toen nog vanuit het vissersdorp vertrok. Het rangeerterrein stopte vlak voor de Panserweg.

´Het gebouw is na de sluiting van de spoorlijn vaak verbouwd. Het bovenste gedeelte is in 1977 door brand verloren gegaan waardoor het de uitstraling van een bungalow heeft. De witroze tegels met de naam Zoutkamp in de achtergevel zijn nog origineel.´

´Het vroegere huis van de stationschef staat er ook nog, dat hoort bij camping ´t Ol Gat.´

Henk (62) vertelt zijn verhaal in zijn kantoor, in de voormalige wachtruimte tweede klas. In de werkplaats bevond zich de wachtruimte derde klas. In de treinen op de Marnelijn ontbrak de eerste klas.

Een oude ansichtkaart.

Er is veel belangstelling voor de historische plek. ´Laatst heb ik een rondleiding gegeven aan een groep reünisten van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij volgden het oude spoortraject aan de hand van de overblijfselen in het landschap.´

Station voor zinvolle dagbesteding, zo afficheert Dieverdoatsie zich, refererend aan het verleden. ´We bieden vijf dagen per week dagbesteding aan mensen die om uiteenlopende redenen niet meer kunnen werken.´

´Gemiddeld zijn er twaalf deelnemers per dag, die voornamelijk uit het Marnegebied komen. De gemeente Westerkwartier stuurt haar inwoners naar een eigen organisatie, zodat je hier bijvoorbeeld geen Lauwerzijlsters ziet. Met de gemeente Het Hogeland hebben we sinds december vorig jaar een contract. Onze organisatie moet daarvoor aan een flink aantal eisen voldoen.´

´Wij hanteren het harmoniemodel. De mensen hebben vaak problemen genoeg aan hun hoofd, wij willen ze hier een leuke dag bezorgen in een gezellige sfeer zonder stress. Ze mogen dingen doen, maar dat hoeft niet per se. We zien mensen hier opbloeien en daar doe je het voor. Samen vormen we een soort familie.´

Henk werkte eerst twintig jaar op de afdeling verkoop van kuikenslachterij Storteboom in Korhorn. Later stapte hij over op het beheer van persoonsgebonden budgetten. ´Daarbij was ik veel de hort op, ik kwam veel bij zorginstellingen en zag wat goed was en niet. Op den duur ben ik voor mezelf begonnen, in het pand aan de Sluisweg waar tegenwoordig de bakker zit.´

Henk en Erik wonen boven de dagbesteding.

In 2017 – 100 jaar na de aanleg van de spoorlijn – verhuisde de dagbesteding naar de Stationsstraat, waar Dieverdoatsie al enige tijd een werkplaats huurde. ´De eigenaar wilde het pand wel verkopen.´

De eigenaren Erik en Henk hebben de taken verdeeld. ´Ik ben de directeur, hij doet de zaken eromheen, zoals de boodschappen, de mensen ophalen en terugbrengen en het onderhoud van de tuin. We hebben vier begeleiders in dienst, een hulp voor de administratie en een schoonmaakster.´

Edwin (links) maakt met twee houtbewerkers kersthuisjes.

Wat er zoal gedaan wordt overdag? Haken, breien, spelletjes doen, wandelen, in de tuin werken en houtbewerken. En vooral praten en lachen.

In de werkplaats maakt begeleider Edwin ten Kate deze dinsdagmiddag met twee deelnemers kersthuisjes. ´Wij doen het voorbereidende werk, de dames werken het later mooi af.´

Henk, geboren in Houwerzijl en sinds zijn vierde Zoutkamper, zegt dat de houtafdeling ook in opdracht producten werkt. ´We maken bijvoorbeeld bankjes, tafels en vogelhokjes. Ook de verkoopkar bij de bakker in het dorp komt uit onze werkplaats. Laatst hebben we aan de hand van een oude tekening een vissersbankje gemaakt voor iemand uit Zoutkamp. Maar we timmeren met onze houtproducten niet aan de weg.´

Een van de deelnemers bouwt een poppenkast.