Enthousiaste trainers en kinderen: rugbyclub The Highlanders komt eraan!

De trainers, vanaf links: Jonathan, Reitze, Mees en Sander. Pleun ontbreekt deze zondag.

Aan het enthousiasme van de trainers zal het niet liggen, aan het plezier en de inzet van de kinderen evenmin. Als het allemaal lukt – en daar lijkt het op – heeft de gemeente Het Hogeland volgend jaar een rugbyclub, met de toepasselijke naam The Highlanders.

Het initiatief komt van Reitze ten Cate (50, Wehe-den Hoorn) en Jonathan Vink (41, Hornhuizen). Hun kinderen zaten bij elkaar in de klas op basisschool Hoogholtje in Wehe-den Hoorn.

De jonge sporters kleunen er vol in bij Reitze en Sander.

Reitze: ´We vonden beiden dat een rugbyclub niet mag ontbreken in de buurt en hebben direct de koe bij de hoorns gevat. We hielden een clinic op school en sloten ons aan bij het beweegteam Het Hogeland. Clinics in Kloosterburen, Leens en Zoutkamp volgden.´

Mees Breuker (22, Zuidwolde) voegde zich al snel bij het duo. Reitze: ´We wilden er dolgraag iemand bij die nog actief rugbyt.´

De talentvolle Anna glipt langs Sander.
Tygo kan het iedereen aanraden: ga rugbyen!

Mees is een belangrijke kracht in het tweede van Rugbyclub Groningen en heeft nog een tijdlang wekelijks getraind voor de Nederlandse selectie.

Mees: ´De echte top heb ik niet gehaald. Ik heb net mijn studie afgerond en ben inmiddels docent geschiedenis. Voorlopig doe ik het even rustig aan. Mijn droom was altijd om in deze gemeente iets met rugby te doen.´

Jonathan begon pas op 32-jarige leeftijd met rugbyen. ´Ik had altijd gevoetbald. Achteraf zeg ik dat de overstap eerder had gemoeten. Rugby is een toffe sport, met best ingewikkelde regels. Voetbal is een teamsport, maar rugby is dat bij uitstek. Groot, klein, dik, dun, snel, langzaam, je hebt zoveel diversiteit in een team. Met elkaar ben je verbonden in hetzelfde spel.´

Vierde trainer Sander van den Brink (39, Den Andel) heeft in Gouda gerugbyd. Alleen Reitze heeft de snelgroeiende sport niet beoefend. ´Pleun, mijn 13-jarige dochter, heeft vijf jaar bij HRC gespeeld, toen we in nog in Den Haag woonden. Daar is mijn liefde voor deze boeiende sport ontstaan. Pleun is trouwens onze vijfde trainer, zij kan er vandaag niet bij zijn.´

Reitze en Jonathan geven les aan de jongste groep.

En zo lopen er op deze zondag in oktober vier trainers en elf kinderen in de leeftijd van 5 tot en met 12 jaar rond op het ijsbaanterrein in Wehe-den Hoorn, de plek waar wekelijks getraind wordt van 11 tot 12.30 uur.

Op het laatste moment waren er nog afzeggingen. Reitze: ´Vorige week waren we met zijn achttienen. Vandaag komen tien kinderen hier uit het dorp, één meisje komt uit Kloosterburen. Maar eerder deden al kinderen uit Baflo en Eenrum mee. Kinderen die een keer geheel vrijblijvend mee willen doen om te kijken of de sport iets voor hen is: ze zijn van harte welkom!´

Het weer was vlak voor de training bijna net zo ruig als rugby. Zodra de kinderen het veld opkomen, houdt het op met regenen. Een paar minuten later breekt zelfs de zon door. Reitze: ´Het is een ruige sport, maar wel fair, met respect voor elkaar.´

Elke training begint met het uitleggen van de regels: heb respect voor elkaar, de scheidsrechter heeft altijd gelijk, schelden en vloeken is uit den boze, problemen worden onmiddellijk uitgepraat.

Dat is de reden waarom de vier de training elke week beginnen met het doornemen van de regels. Na een gezamenlijke warming-up gaan de kinderen in twee groepen verder. De training is afgestemd op de leeftijd. Bij de oudere groep gaat het er zeer serieus aan toe. En aan talent is zeker geen gebrek.

De bedoeling is om in het voorjaar van 2024 de club officieel op te richten en met twee teams mee te doen aan toernooitjes. Is dat een succes, dan volgt deelname aan de competitie.

Voor meer informatie zie de Facebookpagina ´Rugbyclub Het Hogeland, the Highlanders´.
Contact opnemen kan via e-mail (rcthehighlanders@gmail.com) of telefonisch (06 21573871).

Schijfjes sinaasappel als pauzesnack.
Het dragen van een bitje op de training is heel verstandig.
Opdrukken hoort er ook bij.
Voor de jongste rugbyers zit de training er na ruim een uur op. De oudste kinderen gaan nog even door.