John aan de wandel met een energiek viertal

Zelden zulke energieke en enthousiaste honden gezien als de vier vizla´s van John Hoogendoorn uit Wehe-den Hoorn. Stilzitten is er niet bij. En al helemaal niet voor een foto.

John laat het kwartet op een middag uit bij het bos Abelstok, tussen Mensingeweer en Wehe-den Hoorn.

´De vizsla is van oorsprong een Hongaarse jachthond. Ze hebben veel beweging nodig. Als ze iets ruiken, duiken ze de bosjes in.´

John verzamelt zijn honden voor een groepsfoto. Een kansloze missie.

´Mijn vrouw (Desiree) en ik hadden eerst alleen Diesel, nu bijna 9 jaar oud. We wilden er graag een hond bij en dat werd het teefje Fleur. Toen zij anderhalf jaar oud was, werd ze loops. We hebben de twee niet goed genoeg in de gaten gehouden. Diesel zag in een onbewaakt ogenblik kans om haar zwanger te maken. Van het nest van zeven pups hebben we twee gehouden: Fien en Teun, nu negen maanden oud.´

Over twee maanden bereiken de twee al hun volwassen grootte. Lovend is John over het karakter van vizsla´s: ´Ze zijn heel lief en sociaal.´

John en Desiree wonen sinds 1 mei in Wehe-den Hoorn. Ze komen uit Zoetermeer en waren op zoek naar een betaalbare woning in een andere omgeving. Een zoektocht in diverse provincies eindigde in Noordwest-Groningen.

´Het bevalt tot dusverre goed, al zijn we natuurlijk direct de zomer ingegaan. Dan is alles mooier en leuker. De vrijheid en ruimte spreekt ons aan en de honden waarschijnlijk ook. Soms tippen de buren ons waar we ze uit kunnen laten, soms ontdekken we zelf nieuwe plekken.´

John reist nog twee keer per week af naar Den Haag, waar hij 24 uursdiensten draait als ploegchef/bevelvoerder bij de beroepsbrandweer. Niet lang meer trouwens.

´Eind dit jaar mag ik stoppen met werken, dan ben ik 59. Ik ga waarschijnlijk nog wel een ander baantje zoeken. Mijn naderende pensioen was naast het feit dat de kinderen het huis uit zijn voor ons reden om een nieuwe woonomgeving te zoeken.´

John heeft ze alle vier in de bestelbus gekregen. Toch?