Annemarie is dolgelukkig met haar kleine paleisje op het water

´Mijn kleine paleisje, zo voelt het echt.´ Annemarie van Thiel-Tijsen is in haar nopjes met haar nieuwe woonboot in Winsum.

Comfortabel, ruim en naar eigen smaak ingedeeld en ingericht. Het weidse uitzicht is grandioos. ´Garnwerd en Schaphalsterzijl kun je hiervandaan zien, ´s avonds de lichten van de stad. Van de koeien geniet ik. De overbuurman laat ze gelukkig buiten lopen. Zulke vrolijke koeien heb ik nog niet eerder gezien. Die hebben het duidelijk naar hun zin.´

Annemarie in de keuken met de jonge labradoodle Sinne. ´Ik noem haar meestal Krullekop Pollewap.´

De wens om kleiner te wonen resulteerde in de verhuizing naar de Schouwerzijlsterweg. ´Een woonboot is nooit mijn droom geweest. Wel vond ik varen en zwemmen altijd heerlijk. Ik woonde aan de Hoofdstraat Winsum en ik vond het huis en de tuin te groot worden. Als ik aan het tuinieren was, dacht ik: sta ik hier weer te werken! Ik zette de boel te koop en binnen een week was er een koper. Toen werd het een beetje spannend, want waar moest ik naartoe?´

´De woonboot van de familie Noorman kwam te koop. Ik heb er gekeken en dacht: dit is leuk! Al woon ik er maar tijdelijk, zeg een halfjaar. Ik zei tegen Jacob Noorman: bel de andere belangstellenden maar af. Ik fiets een blokje om en dan praten we verder. Binnen een halfuur was de zaak beklonken. De kopers van mijn huis waren blij dat de overdracht twee maanden eerder was.´

Het eerste jaar beviel ondanks een enkelbreuk na een struikelpartij zo goed dat Annemarie besloot definitief te blijven. ´We moesten maar een nieuwe bouwen, zei ik tegen de kinderen. Dat vonden ze een goed plan.´

Een bedrijf in Urk maakte het nieuwe onderstel, sleepte dat naar Winsum en nam de woonboot mee voor de nieuwe eigenaar. Ter plaatse werd de nieuwe woonark gebouwd door bouwbedrijf Hylmar Diemer uit Mensingeweer. Die keuze was geen verrassing, Hylmar is haar schoonzoon.

´Ik heb zelf meegetekend en meegedacht. Het is houtskeletbouw, dat hebben de jongens van Hylmar echt mooi en vlot gedaan.´

Tijdens de bouw zwierf Annemarie van vriendin naar vriendin en verbleef ze een tijdje in een blokhut op de camping. ´In mei 2022 ben ik hier komen wonen terwijl de woonboot nog niet helemaal klaar was.´

Haar 27 meter lange ´kleine paleisje´ telt twee verdiepingen en is van het gas af dankzij een warmtepomp en zonnepanelen. De tuin krijgt nog zijn definitieve vorm. ´De gemeente verlegt de weg iets waardoor de woonbootbewoners er een strookje van 1,5 tot 2 meter bijkrijgen. Geen overbodige luxe, want het is hier soms net een racebaan.´

De 80-jarige Winsumse is in haar werkzame leven onder meer directeur geweest van de woonvorm in Wehe-den Hoorn en van een kinderhuis in Groningen. Sinds enkele maanden is ze vrijwilliger bij Proeflokaal Bakkerij Rutgers in Baflo. ´Dat leerbedrijf vind ik een leuk en goed initiatief. Ik ben van het doen. Zaterdagmiddag help ik mee in de winkel in Baflo en dinsdags sta ik met andere vrijwilligers op de weekmarkt in Winsum.´

´Mensen reageren weleens verbaasd als ze mij achter het kraampje zien. Dan grap ik: ik kan wel een mooie boot kopen, maar het geld moet toch ergens vandaan komen.´

Tijdens het gesprek passeren tal van bootjes en kano´s. De bewoonster geniet ervan. ´Weet je wat opvallend is? Mannen roepen vaak: wat een mooie boot, wat woont u hier prachtig mevrouw! De meeste vrouwen niet. Hoe dat komt is mij een raadsel. Dat zou ik eens moeten onderzoeken.´