Supervrijwilliger Louwe (de man met de schipperspet) is helemaal terug

Twee jaar geleden stopte Louwe van der Horn als vrijwilliger bij voetbalclub VVSV´09. Na 50 jaar vond hij het welletjes. Maar ziedaar: Louwe – inmiddels 73 – is helemaal terug.

Op het sportpark in Ulrum is Louwe op de laatste zaterdag van augustus in touw tijdens het naar hem vernoemde voetbaltoernooi. Niet om te voetballen, dat deed hij lang geleden bij Zeester zondag.

Tijdens het toernooi verkoopt Louwe lootjes in de kantine.

´Vandaag verkoop ik lootjes en consumptiemunten en na afloop mag ik de prijzen uitreiken aan de heren- en damesteams.´

Dat Louwe weer volop actief is heeft een trieste aanleiding. Zijn vriendin Rita overleed vorig jaar. ´Ik zocht weer vertier, alleen zijn is maar niks. Dit is een goede manier om onder de mensen te komen.´

Louwe bij de prijzentafel.

Een afscheidsfeest in 2021 zat er vanwege de coronapandemie niet in. ´Toenmalig clubvoorzitter Albert de Groot heeft zich er toen voor ingespannen om het toernooi naar mij te vernoemen. Die waardering voor je jarenlange inzet doet je natuurlijk goed.´

Louwe werd in 1971 vrijwilliger bij UVV´70, de voorloper van VVSV´09. Hij was grensrechter, elftalbegeleider en vervulde diverse bestuursfuncties. Misschien lag het werven van sponsors hem wel het best. Jarenlang wist de vriendelijke Ulrumer ze schijnbaar moeiteloos binnen te halen.

En Louwe verkoopt ook nog eens consumptiemunten.

Dat laatste blijkt hij niet verleerd. ´De prijzentafel van vandaag heb ik geregeld en verder probeer ik als vanouds winkeliers en particulieren enthousiast te maken om balsponsor te worden. Dat loopt erg goed. Op de donderdagse trainingsavond sta ik achter de bar en elke zaterdagmiddag een uurtje. Bij thuiswedstrijden van het eerste verkoop ik loten. Maar een bestuursfunctie vervullen is definitief verleden tijd.´

Vandaag is de man met zijn onafscheidelijke visserspet (hoewel hij nooit visser was, maar in de Limburgse mijnen en bij Heiploeg werkte) sinds twaalf uur present. Een half uur later begon het Louwe van der Horn Toernooi dat het muziekduo Johan & Alex later op de dag feestelijk zal afsluiten. Om een uur of acht is het gebeurd met de pret. ´Dan duurt het nog eventjes voordat ik thuis ben.´