Alfred, sportieve en gedreven Duchenne Hero

Alfred van der Meulen (53) stapt in september voor de zeventiende keer op de mountainbike voor de zevendaagse tocht Duchenne Heroes.

Een sportievere en gedrevener ambassadeur voor de stichting Duchenne Parent Project is nauwelijks denkbaar.

Tegen de anderhalve ton fietste de in Eenrum geboren en getogen Alfred al bijeen voor onderzoek naar de ernstige erfelijke spierziekte. ´Ik ben de enige die alle keren heeft meegedaan. Alleen de tweede editie heb ik niet kunnen uitrijden door een gebroken hand bij een val.´

De senioren gaan van start.

De klompenmakerszoon duikt deze zomeravond (17 augustus) op bij de fietsencross in Eenrum, de traditionele start van het kermisweekend, waar hij van zijn 6de tot en met 16de trouw aan deelnam. De senioren sluiten de jeugdwedstrijd af met één manche. Op de afgetrainde Alfred staat deze avond geen maat.

Alfred gaat als eerste over de finish.

Promotie maken voor het goede doel, dat is de belangrijkste reden voor zijn deelname. ´Hopen dat die meneer met de microfoon (Ricky Rozema) een beetje reclame maakt voor wat ik doe.´

De theatertechnicus woont met zijn vriendin Ellis in Utrecht. Samen doen ze onder de naam Alfred Trapt Door mee aan de monstertocht die dit jaar in Duitsland start en eindigt in het Limburgse Thorn.

De prijsuitreiking van de seniorenrace.

´Ellis is mijn begeleidster. Elk jaar houden we de week van Duchenne Heroes vrij in onze agenda´s.´

Het parcours gaat hoofdzakelijk door bossen, over onverhard terrein. Per dag rijden de 270 deelnemers zo´n 100 kilometer met gemiddeld 1800 hoogtemeters.

Pittig, weet Alfred. ´Ik fiets het hele jaar en train veel op de Utrechtse Heuvelrug. Daar liggen een aantal mountainbikeroutes. Het is zaak om flink wat hoogtemeters in de benen te hebben.´

Duchenne Heroes is beslist geen wedstrijd. ´Het is de bedoeling dat alle deelnemers heelhuids over de finish komen. De hele karavaan – fietsers, begeleiders en vrijwilligers samen bijna 500 mensen – verplaatst zich van camping naar camping.´

Zijn familie is present op het sportpark om Alfred aan te moedigen. Moeder Hanna plaagt haar zoon door op het voorwiel te gaan zitten. Links zijn nicht Birgit en zussen Marianne en Ingrid.

Een vriend vroeg me in 2006 om aan de eerste editie mee te doen. Nadat ik me had ingeschreven, hoorde ik pas dat een jongen in Eenrum, Davey, de ziekte had. De eerste tien jaar heb ik onder de naam Team Davey gereden. In 2012 is Davey op 17-jarige leeftijd overleden. Zijn oudere broer Robin was al eerder aan de gevolgen van Duchenne-spierdystrofie overleden, pas 12 jaar oud.´

´Ook nu heeft een jongen uit het dorp die ziekte: Ruben. Dat zal ongetwijfeld verklaren waarom het goede doel zo leeft in het dorp.´

Via deze QR-code kunnen lezers de actie van Alfred ondersteunen.

Dit jaar gaat de inzameling boven verwachting. De teller van Alfred staat inmiddels boven de 10.000 euro, dankzij giften van particulieren en bedrijven. En dan had hij dit jaar niet eens een benefietvoorstelling georganiseerd. Onder anderen Tim Knol, Kees van Kooten, Anne Soldaat en Claudia de Breij traden al eens belangeloos op. ´Mijn record staat op 12.800 euro, dat was in 2006 bij de eerste editie. Het lijkt me geweldig om daar dit jaar overheen te gaan.´

Alfred tijdens Duchenne Heroes in 2022. Foto: Eppo Karsijns

Bij de supermarkt in Eenrum loopt nog tot eind september een statiegeldactie voor de stichting Duchenne Parent Project. ´De Coop verdubbelt zelfs de opbrengst, geweldig! Dat geld gaat overigens rechtstreeks naar de stichting en komt niet op mijn tellertje.´

´De hele familie drinkt zich een ongeluk voor het goede doel´, grapt Alfreds zus Marianne. ´Met zijn allen hebben we de actie drinken voor Duchenne ingesteld.´

Van 10 tot en met 16 september rijdt Alfred de 17de editie van Duchenne Heroes. Aan stoppen denkt hij nog niet. ´Mijn streven is om in elk geval 25 keer mee te doen, dan zijn er na deze editie nog acht te gaan. Ik stop alleen eerder als het fysiek niet meer gaat.´