Peter & Erica: ‘We begrijpen waarom de makelaar zei: doe het niet’

Peter Tol en Erica Oudgenoeg wisten waar ze aan begonnen toen ze voormalig café Centraal in Eenrum kochten. Bijna drie jaar later hebben ze hun plannen deels verwezenlijkt. Maar er wordt nog volop verbouwd. Een hernieuwd kijkje.

Op de bovenverdieping is Peter druk aan het timmeren. Zodra de kamers klaar zijn, komt het einde van de megaklus in zicht.

Peter kan zich de woorden van de aankoopmakelaar nog goed herinneren. ´Hij zei: mag ik jullie een advies geven? Doe het niet! Wij zeiden: we doen het wel. We hebben er geen spijt van, maar snappen inmiddels wel waarom hij het zei.´

Erica: ´Ja, we waren iets te optimistisch. Het is echt een meerjarenproject. Peter doet inmiddels alle klussen zelf, want het geld is bijna op. Maar we hebben ons werk en we willen af en toe ook even weg.´

Erica (56) werkt in de zorg, bij De Hoven in Winsum. Peter (57) is docent aan de Hanzehogeschool.

Een herinnering aan het oude café.

Nu het goede nieuws: de woonkamer op de plek van het café is klaar. Door de sloop van de toiletgroepen kunnen ze de tuin inkijken. En de bibliotheek in de voormalige slijterij is drie dagen in de week twee uurtjes geopend.

Hun zoon Ludo (11) bedacht de naam voor hun (cultuur)huis: Kunst & Vrijheid. Dochter Stella (21), die inmiddels op kamers woont, coördineert de vrijwilligers van de bibliotheek. Inmiddels zijn het er dertien, allemaal uit het dorp.

Peter, Erica en Alice bladeren door de nieuwe aanwinsten van de bibliotheek.

De loop zit er nog niet echt in, zeggen Peter en Erica eerlijk. ´We hadden verwacht dat er meer belangstelling zou zijn omdat Eenrum geen bibliotheek meer heeft. We willen graag een afhaalpunt zijn voor Biblionet. Mensen kunnen dan hun bestelde boeken bij ons ophalen en terugbrengen. Het wachten is op toestemming van Biblionet.´

´Aan boeken hebben we geen gebrek, er is ruime keuze uit tal van genres. Vandaag bracht een mevrouw uit Mensingeweer zeven dozen vol boeken. Ze had vroeger een boekwinkel. En een buurvrouw stond met een partij boeken op de stoep.´

Alice en Erika met Lola, de hond des huizes.

Er komen nog meer boeken aan, waarschuwt Alice van Oord alvast. Zij is vrijwilliger van dienst deze donderdagavond en docent Nederlands aan het Praedinius Gymnasium in Groningen. ´Over een jaar ga ik met pensioen. Een van de eerste dingen die ik wil doen is mijn enorme collectie boeken opruimen. Sommige boeken heb ik dubbel.´

De andere poot van Kunst & Vrijheid loopt goed. Peter en Erica nodigen muzikanten, dichters en verhalenvertellers uit in hun huiskamer.

´We gingen vorig jaar juni van start met een concert van Harry Niehof. Er is een filmavond geweest. Schrijver Lammert Voos uit Vierhuizen heeft verhalen verteld. We hadden dankzij dorpsgenoot en dichter Kasper Peters een poëzieavond met onder anderen Joost Oomen. Het nieuwe seizoen start na de zomer. Op de Facebookpagina (Kunst en Vrijheid te Eenrum) komt het programma te staan.´

De vitrine van de bibliotheek wordt gebruikt voor wisselexposities. Momenteel hangen er foto´s van Erica.

Wegens de grote belangstelling moest het optreden van de bard Gert Vlok Nel en singer-songwriter Lieke Joosen eind juni worden verplaatst naar de bovenzaal van Bulthuis, even verderop.

´Het organiseren kost geld, want we willen diegenen die optreden fatsoenlijk betalen en de entree bescheiden houden. We krijgen subsidie van de gemeente om de onkosten te bestrijden. Het Prins Bernhard Cultuurfonds dekt achteraf eventuele tekorten.´

Door de drukte schiet de hobby van Peter, basgitaar spelen, er een beetje bij in. Hij speelde ooit in de band The Charlies, met onder anderen Daniël Lohues en Leo Oldenburger (tv-presentator en schrijver).

Een opvallend bankje, bedacht door de jonge vrijwilligster Madelina Zuidema. Haar vader maakte het bankje, de handafdrukken zijn van bezoekers van de afgelopen Hemelvaartsmarkt.

´Twee keer heb ik meegedaan aan een jamsessie in onze huiskamer. Ik speel nog in een bandje in Utrecht, maar we komen nauwelijks nog bij elkaar. Met mijn achterbuurman Thomas Zaw en twee Utrechters vorm ik sinds kort een nieuw bandje.´

Tot slot, hebben ze geen spijt van hun verhuizing naar Eenrum? Erica: ´Zeker niet, het bevalt ons goed. We hebben een prachtig huis en een heerlijke tuin. De mensen zijn positief over wat we doen. Volgens ons matchen we wel met de Eenrumers.´

Eerder verscheen op mijnhogeland.nl:
Nu al gelukkig in oude Eenrumer kroeg
mijnhogeland.nl/2020/12/06/40744/