Marijn en Sem aan de waterkant: ‘Dit is gewoon genieten met zijn tweeën’

´Dit is ontspanning en genieten. Als ik vis heb ik mijn hoofd leeg, dan denk ik nergens aan.´

Marijn Bevers vist samen met zijn zoon Sem bij Abelstok, pak ´m beet 1 kilometer van hun dorp Wehe-den Hoorn. Ze hebben het deze zomeravond gemunt op baars.

Met kunstaas (zogeheten shad) proberen ze de vis te verleiden. Vooral in het eerste kwartier met succes. ´Dit is een goed stekje om baars te vangen.´

Marijn (41): ´Het was vroeger altijd een droom van me om samen met mijn zoon te gaan vissen. Zelf deed ik dat vroeger ook met mijn vader. De eerste keer vergeet ik nooit meer.´

´Ik wilde in een vijver naast waterplanten vissen. Niet doen, je komt direct vast te zitten, zei mijn vader. Ik luisterde eerst braaf maar kreeg maar geen beet. Toen probeerde ik het in de buurt van de planten. Tjoep, direct een dikke zeelt eraan. Kijk pa, zo doe je dat, zei ik.´

Sem (12) is net als zijn vader een fanatiek visser, in tegenstelling trouwens tot zijn drie jaar oudere broer Jamie. Gevangen baarzen zet hij terug nadat hij ze bewonderd heeft. ´Baars is een prachtige vis. De stekels en schutkleur zijn zó mooi. Ze hebben een grote bek en zijn fel.´

Sem heeft op het moment van het gesprek bijna vakantie. Basisschool Hoogholtje in Wehe-den Hoorn verruilt hij voor Terra Winsum. Hij kijkt uit naar zijn nieuwe schoolavontuur. Marijn: ´Sem wil hovenier worden, net als zijn vader.´

Vader met de karper die hij bij Schouwerzijl ving.

Marijn is zijn hele leven al hovenier en heeft sinds vijf jaar zijn eigen bedrijf. ´Ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt, dus ik heb alle dagen vakantie. Zo voelt dat. Maar soms gaat het lampje wel uit.´

´We hadden een nat najaar. De aanleg van drie tuinen moest ik uitstellen waardoor dit voorjaar al het werk op één hoop kwam. Drie, vier weken was ik ook alle avonden en zaterdagen aan het werk.´

´Door de drukte is het vissen erbij ingeschoten. Sem en ik vissen normaal best wel vaak. Nachtvissen op karper doen we het liefst. We slapen dan in een tentje. Als de pieper gaat, komen we in actie.´

Zoon met een snoek van 91 centimeter, een van zijn topvangsten.

´Wat er mooi is aan karpervissen? Die vraag wordt mij vaker gesteld. Het is moeilijk uit te leggen. Het is de beleving, je moet het ervaren. En af en toe vangen we best grote karpers. Bij Schouwerzijl ving ik vorig jaar een karper van bijna 20 kilo. Sems zwaarste woog 12 kilo. Alle vissen zetten we terug.´

Marijn is geboren en getogen in Noord-Brabant. De liefde (Henny Klunder uit Winsum) bracht hem uiteindelijk naar Groningen.

´In 1999 kregen we verkering. We hebben eerst nog in Boxtel gewoond. Elf jaar geleden waren we de drukte zat en gingen deze kant op. Nooit spijt van gehad. Op het platteland is het veel rustiger en heb je beduidend minder criminaliteit dan in Brabant.´