Gerben sleutelt aan fietsen, motoren en treinen

Gerke (links) en Gerben in de gloednieuwe werkplaats.

Rustig doet ieder zijn ding in de werkplaats. Gerben (51) voert deze zaterdag onderhoud uit aan een scooter, Gerke (59) voorziet een motor van een snelheidsindicator.

Gerben Postma verkoopt, repareert en onderhoudt sinds 1 mei fietsen en motoren in Warfhuizen, in een loods van Barsema (stalling, recreatie & onderhoud). Zijn broer Gerke helpt hem vaak.

Gerben: ´Ik ben mijn bedrijf in 2019 in Eenrum begonnen. Het werkplaatsje bij mijn broer in de schuur houd ik aan voor avondklusjes.´

Vanwaar de verhuizing? ´Drie jaar lang zoeken naar een grotere ruimte in Eenrum leverde niets op. Wilfred Barsema heeft zijn motor in onderhoud bij mij en zei dat ik wel bij hem terecht kon. Na lang wikken en wegen ben ik op zijn aanbod ingegaan.´

Gerben combineert zijn bedrijf met een baan als treinmonteur bij NS. ´Dat doe ik al 21 jaar, in onregelmatige diensten. De treinen krijgen elke 90.000 kilometer, ongeveer elk kwartaal, een onderhoudsbeurt. Daarnaast verhelpen mijn collega´s en ik de storingen.´

De liefde voor fietsen zat er bij Gerben al vroeg in. ´Omdat er in de jaren 80 geen droog brood met fietsen te verdienen was, is het er eerst niet van gekomen. De landbouwschool heb ik gevolgd en aansluitend de opleiding tot automonteur, maar dat was niks voor mij. Daarna heb ik bij vier fietsenzaken gewerkt, voordat ik bij NS terechtkwam. Maar het bloed kruipt waar niet gaan kan. ´

Hij was fulltime in dienst bij NS en heeft dat vanwege zijn zaak teruggeschroefd naar zo´n 70 procent. ´Ik hoop dat ik mij in de toekomst helemaal kan richten op mijn zaak, want het zal steeds moeilijker worden om beide banen te combineren.´

Gerben helpt een klant. Gerke brengt zijn grote trots, een Benelli LS 500 uit 1979, naar buiten. De restauratie van de wegmotor kostte hem twee winters.

Tot dusverre is de Eenrumer tevreden. Het open huis op 13 mei werd goed bezocht en inmiddels zijn ook nieuwe fietsen (van het Nederlandse merk Avalon) de deur uitgegaan.

´De klandizie neemt toe. Gelukkig maar, als het voor geen meter zou lopen… Dit vraagt wel wat van mij en mijn gezin. Meestal vertrek ik direct na het avondeten naar het werkplaatsje in Eenrum of naar Warfhuizen.´

´Je moet bekendheid opbouwen in Warfhuizen en omgeving, dat geldt met name voor de fietsen. Voor motoren maakt het niet uit waar je zit. De handel in occasions gaat hoofdzakelijk via internet. Van heinde en verre komen ze hun motor ophalen.´

De broers trekken hun hele leven al met elkaar op, mede dankzij hun liefde voor de motorcross. Vanwege gezondheidsproblemen moest Gerben tien jaar geleden stoppen met racen. Voor Gerke komt het er door tijdgebrek niet meer van.