Jan op pad met zijn trekker uit 1958

Jan tussen Baflo en Tinallinge.

Jan Kool uit Baflo is met zijn Fordson Dexta uit 1958 deze zaterdag (27 mei) al vroeg op pad. De gepensioneerd landbouwer doet mee aan een oldtimerrit vanuit Bedum.

De 78-jarige Jan kocht de trekker een jaar of acht geleden. ´Puur uit liefhebberij, ik was net met pensioen. Ik kom oorspronkelijk uit Zwijndrecht. Daar hadden we op het bedrijf precies zo´n trekker. Ik heb erop leren rijden toen ik een jaar of 12, 13 was.´

Bijzonder is dat ook de Miedema-wagen achter de Fordson Dexta als bouwjaar 1958 heeft. ´De wagen neem ik bijna nooit mee, want daarvoor moet die op een trailer. Nu de start in Bedum is, kan ik er gewoon naartoe rijden.´

De oldtimerrit gaat hoofdzakelijk door de gemeente Westerkwartier. ´We gaan naar fruitteeltbedrijf Oudebosch in Kommerzijl. De lunch is bij veebedrijf Pon in Garnwerd, waar we een rondleiding door de stallen krijgen.´