Eerst zijn pareltje schoon, dan pas begint voor Erik het weekend

Zaterdagochtend tegen 9 uur. Bij zijn loods aan de Hogeweg in Baflo is Erik Danhof in de weer met de hogedrukspuit. ´Pas als mijn truck met aanhanger schoon is, begint voor mij het weekend.´

De klus voert Erik ook wel op vrijdagavond uit, als hij die dag de laatste vracht nog kan lossen bij veevoederbedrijf Van Dijk in Rasquert en zaterdagochtend geen rit meer heeft. ´Doordeweeks spuit ik hem ´s avonds ook meestal even af als ik de tank volgooi.´

´Tja, de auto moet schoon. Dat zit bij mij in het systeem. Dat heb ik van mijn moeder, die wilde ook altijd alles netjes hebben. Als iemand haar spontaan meevroeg om iets leuks te gaan doen dan zei ze: nee, ik moet de boel eerst nog aan de kant hebben. Anders was ze niet rustig. En mijn vader had zijn vrachtauto ook altijd netjes.´

´De jongens (zijn zoons) noemen mij wel gekscherend een autist. Het moet zo en niet anders. De binnenkant van de auto ook, daar kun je uit eten. Niet vanwege de etensresten, maar omdat-ie zo schoon is. Ik houd nu eenmaal van netjes en schoon, ook in en rondom het huis.´

Daarbij komt dat de truck zijn visitekaartje is, een pareltje waar hij trots op is.

´Gisteren sprak ik in Rasquert nog met iemand van de ANWB. De man draaide zijn raampje open, zei dat hij uit Assen kwam en even wilde zeggen dat hij het altijd een genot vond om mij te zien rijden. Mooi hè? Dankjewel heb ik gezegd.´

Erik heeft twee vrachtwagens schoon te maken…

Zijn 6 jaar oude wagen bereikt dit jaar de grens van 1 miljoen kilometer. Erik heeft plannen voor een nieuwe. De levertijd is ruim anderhalf jaar.

´Ik ben zoekende, de aanhanger hoeft niet vervangen te worden. De prachtige kleur – metallic rood – blijft in elk geval. De bak van de truck overzetten, lukt niet. Ik kan mijn wagen niet twee weken missen. Ik ben alle dagen druk. Het moet een kwestie zijn van de sleutels omwisselen.´

Leo maakt een praatje met zijn buurman op bedrijventerrein Hogeweg.

Erik is nog wel even bezig met spuiten. Landbouwer Leo Boogaart uit Tinallinge, zijn buurman op het bedrijventerrein, deelt nog een plaagstootje uit. ´Laat hem toch gewoon buiten staan in de regen, Erik. Dat doe ik ook met mijn auto. Wordt-ie vanzelf schoon.´

Erik: ´Als mensen zeggen dat het schoonmaken niks helpt, dan is mijn reactie: wat eraf is, komt er niet meer aan.´

´Maar ik baal wel hoor, als ik maandag in alle vroegte naar buiten kijk en zie dat het regent of sneeuwt… Ik heb het liefst droog weer, dan blijft-ie mooi schoon.´

Eerder verscheen op mijnhogeland.nl:
Erik, altijd onderweg met grondstoffen voor veevoer
mijnhogeland.nl/2019/12/26/20539/