Eend al 20 jaar blikvanger in de tuin van Ben & Cobie

Hij heeft duidelijk zijn beste tijd gehad, de Eend die al 20 jaar de voortuin siert van Ben en Cobie Bockhoudt in Warffum.

´Ik laat hem staan tot het echt niet meer kan. Misschien komt er dan een vervanger, maar ze zijn tegenwoordig schaars en duur. Het is 32 jaar geleden dat de laatste 2CV van de band rolde´, zegt Ben.

Warffumers zijn inmiddels gewend aan de bloembak op wielen. Voor hen is het een herkenningspunt. Mensen die hem voor het eerst zien zijn verrast, merkt Ben als-ie aan het tuinieren is.

´Ze vertellen al snel over de avonturen die zij ooit met hun eigen Eend hebben beleefd.´ Opvallend groot is de belangstelling tijdens dansfestival Op Roakeldais. Menig buitenlandse gast pakt de smartphone of fototoestel erbij. En als Ben zich ergens voorstelt, zeggen mensen vaak: o, jij woont bij die Eend!

Koningin Beatrix moet tijdens haar bezoek aan Warffum tijdens Koninginnedag 2004 de Citroën 2CV gezien hebben. ´De koninklijke familie heeft tijdens de wandeltocht door het dorp even stilgestaan voor ons huis. Dat hebben we van horen zeggen, we waren niet thuis.´

Bij een 2CV hoort een Frans kenteken.

Ben komt uit – wat hij noemt – een echte Citroën-familie. ´Mijn opa begon in 1964 Citroën Garage – Boxengarage BM – in Groningen. Zijn vier zonen zijn in het bedrijf gekomen, ik ben daar in 1982 begonnen. Ik zit dit jaar precies 40 jaar in de Citroën. Begonnen als automonteur en later overgestapt naar de verkoop. Het bedrijf is drie keer overgenomen, sinds kort is Stern de eigenaar.´

´Het idee om een eend in de tuin te zetten, kreeg ik toen ik een jaar of 12, 13 was. Met mijn ouders was ik op vakantie in het buitenland en op een rotondeplein zagen we een Eend staan. Als ik later groot ben, wil ik dat ook, heb ik gezegd. Mijn ouders zeiden: die is gek!´

Het bleef niet bij een voornemen, al gingen er wel jaren overheen. ´De tuin bij dit huis waar we in 1987 zijn komen wonen, is er geschikt voor. Bovendien heeft hier ooit een vliegtuigje in de tuin gestaan met bloemen. Ik ben tevergeefs op zoek geweest naar foto´s. Alleen oudere Warffumers zullen zich dat misschien nog herinneren.´

´In 2002 hebben we de tuin aangepakt. Eerst heb ik een auto in de tuin gezet, kijken hoe het leek. Van een sloper kon ik het casco van een Eend uit 1987 kopen. Onderdelen hebben we hier weer toegevoegd, mijn broer heeft er een bak in gelast met steunen en een vriend heeft de auto gespoten zodat hij als nieuw leek.´

Maar zoals gezegd: 20 jaar weer en wind laat een auto niet onberoerd. Mocht er een vervanger komen, dan is dat met zekerheid een Citroën. ´Dat merk is mijn passie, dat heb ik van huis uit meegekregen.´

Roest regeert inmiddels.