´t olle meestershoes kan (bijna) niemand ontgaan

De naam van het huis van Henk en Marianne van Halteren aan de Zijlvestweg in Schouwerzijl kan bijna niemand ontgaan. ´t olle meestershoes prijkt met koeienletters boven de voordeur.

De naam hebben ze gehandhaafd toen ze in 1993 op deze plek kwamen wonen. Henk: ´We streven met ons huis het comfortabele met het originele te combineren. De naam stond er eerst kleiner op. Met sjablonen van een reprobedrijf heb ik de naam er opnieuw opgeschilderd. Toen het er eenmaal op stond dacht ik: tjonge, het is wel erg groot zo. We hebben het mooi zo gelaten.´

Voor oriënteringsritten en puzzeltochten is hun woning bijna een vast adres. ´En als hier tuktuks langskomen van Lauwersoog zie je ze vaak vaart minderen en alle hoofden deze kant opgaan.´

De woning in vermoedelijk de jaren 70.

Hun huis in Amsterdamse bouwstijl is in de tweede helft van de jaren 30 gebouwd door Martinus Boersma.

Een fraai glas-in-loodraam.

De eerste bewoner was zeer waarschijnlijk de tweede onderwijzer van een van de plaatselijke lagere scholen. En ook de jaren daarna hebben diverse onderwijzers en leraren het huis bewoond, zoals Stulp, Van der Schaaf, Van der Steen, Koster en Hekman.

Sterker: ook de huidige mannelijke bewoner gaf enkele jaren les, als vakdocent in de tijd dat hij in Winsum en later Uithuizen eigenaar was van reisbureau Harmanni.

´Geregeld liepen er leerlingen van de opleiding toeristisch management van HBO Nederland stage bij mij. Op den duur kreeg ik de vraag of ik geen vakleerkracht wilde worden. Ik had nooit les gegeven, had zelfs vroeger de pest aan leraren. Maar nu zag ik de andere kant van de medaille. Een jaar of vier heb ik in Groningen lesgegeven.´

´Een alledaagse docent was ik allerminst. Ik liet niet alleen de toeristische paradepaardjes van landen zien, maar ook eeuwenoude rituelen waar wij gek tegenaan kijken. Niet alle leerlingen waren daar even van gecharmeerd.´

Henk, inmiddels 79 – ´ik ben net op de helft, zeg maar´ – zegt dat hij en Marianne op een doalders stee wonen maar niettemin graag met de camper naar warmere landen trekken.

´Ik zeg weleens dat we de mooiste voortuin van Schouwerzijl hebben, die nota bene anderen onderhouden. We kijken over de landerijen naar Wehe-den Hoorn en Warfhuizen. En aan de achterzijde van de woning kijken we uit op de dijk.´