De vrolijke Natasja Schripsema-Prangers (52) geeft sinds kort kookworkshops in de voormalige stoomtimmerfabriek De Volharding, naast het spoor in Winsum. Hoe een ras-westerling terechtkwam in het Noorden.
´Serieus, als je me een jaar geleden had gezegd dat ik nu in Groningen zou wonen, had ik je voor gek verklaard en keihard uitgelachen. Echt waar.´
Waarom is haar nog steeds een raadsel, maar op een dag floepte het eruit in hun huis in Warmond, bij Leiden: ´We zetten ons huis te koop´.
De reactie van haar man René, met Hogelandster wortels (geboren in Uithuizen, grotendeels opgegroeid in Uithuizermeeden), omvatte niet meer dan drie letters: ´Oké.´
´Oké!!! Niet: wat goed of leuk… Ja, dacht ik: dat is echt mijn nuchtere Groninger.´
Ze hadden het juist naar hun zin in Warmond. Eén minpuntje wel: ze woonden onder de aanvliegroute naar Schiphol. ´5 à 6 vliegtuigen per minuut vlogen over ons heen, soms kon je naar de piloot zwaaien.´
In Groningen hebben ze sinds 2008 een schipperswoning. ´De huurder trok er toevallig uit toen wij ons huis in Warmond verkocht hadden. Woonruimte hadden we dus, maar geen ruimte voor mijn kookworkshops die ik sinds 2011 geef.´
´We hebben alle hoeken van de provincie gehad in onze zoektocht naar een vrijstaande woning met een grote schuur. Uiteindelijk zijn we hier terechtgekomen. Wel een schuur, geen woning. We denken dat we uiteindelijk ook in Winsum gaan wonen. Op deze plek of elders, dat weten we niet. Op dit moment heeft het pand alleen een bedrijfsbestemming.´
´We waren direct verliefd op dit pand uit 1925. De geschiedenis, hoe het eruitziet. Het is in drie gesplitst door aannemer Ritzema, een van de vorige eigenaren. Het achterste deel kwam te koop en hebben we bekeken. Plotseling was het verkocht, onder voorbehoud. Twee maanden later kwam het weer te koop en hebben we direct een bod gedaan, zonder opnieuw te kijken.´
Voor de begane grond zoeken ze nog een bestemming. De kookworkshops geeft Natasja boven. ´Als je bij mij een kookworkshop hebt gevolgd, dan heb je echt veel geleerd. Ik ben de enige in Nederland die het doet vanaf twee personen.´
´Ik ben ermee begonnen in ons vorige huis. Als mensen kwamen eten, kookte ik. Ze kwamen op den duur bij me om het kookeiland staan en vonden het leuk om mee te helpen. Toen dacht ik: hier kan ik geld mee verdienen. Eerder was ik hostess in het buitenland en werkte ik voor het autoverhuur- en taxibedrijf van mij ouders. Ik doe nu alleen maar meer dingen die ik leuk vind.´
Ook de carriére van René (51) is opmerkelijk. Hij werkte bij banken en verzekeraars op de Zuidas (Amsterdam) en besloot het roer om te gooien. Tegenwoordig is hij eigen rijder. ´Ik heb mijn groot rijbewijs gehaald, een vrachtwagen gekocht en vervoer vooral karton, aluminium, bloembollenkisten en van alles op pallets. Ook geregeld in het Noorden, de behoefte aan een terugkeer naar mijn geboortegrond was daarom niet zo groot als vroeger.´
Natasja was weleens in Winsum geweest, op bezoek bij de opa van René die in de Molenstraat woonde. ´Maar hij heeft me niet meer dan de Boog laten zien. En dat ook nog op een kille, regenachtige dag.´
´We zijn hier in een warm bad beland. We zijn voor een kennismaking met het dorp simpelweg naar de kroegen gegaan, waar we met open armen werden ontvangen. Daar word ik zó blij van. Het is hier zoveel leuker dan in het Westen. Die saamhorigheid ken je daar niet. Opvallend trouwens hoeveel vrouwelijke ondernemers Winsum heeft. Da´s mooi.´
En passant heeft ze met Anna Veldhuis afgesproken dat ze in januari een wijn-/champagneproeverij houdt in haar eetcafé J&A. ´Wijnproeverijen doe ik op locatie, zodat mensen niet hoeven te rijden. Als je mij inhuurt heb je een onwijs leuke avond en heb je veel geleerd ook. Er wordt wat afgelachen.´
Dat geldt ook voor haar kookworkshops. ´In Warmond kwamen de mensen uit het hele land, slechts één keer had ik Groningers. Hier komen de mensen vooral uit de regio. Wat ook leuk is: de mensen komen altijd op tijd. Dat is zo´n andere cultuur dan in de Randstad. Laatst zei iemand: sorry, ik ben een kwartier te laat. Ik zei: ik kom uit het Westen, daar is een kwartier te laat keurig op tijd.´
Je kunt kiezen voor de workshops tapas, Grieks en Japans. Uitbreiding volgt binnenkort met de workshop Pronkjewail, met louter Groningse gerechten als poffert, mosterdsoep, een bewerking met Groninger worst en eierballen. ´Geen normale eierenballen maar van bitterbal-formaat, met kwarteleieren. Van alle gerechten maken de deelnemers kleine hapjes. Pronkjewail is nog in ontwikkeling, ik ben er bijna.´
&Bubbels heet haar bedrijf. ´Ik vind dat je niets in het leven zonder bubbels kunt doen. Het leven is te leuk, dat moet je altijd vieren met bubbels.´