Een ´Belgisch´ verzoek in de muur van ijsclub Baflo

Een poepende en een plassende man op een steen, ingemetseld in de muur van het ijsbaangebouw in Rasquert. Een dringend verzoek aan schaatsers en bezoekers van Graspop om de muur vooral niet te gebruiken als toilet.

Bert Boekschoten, de 89-jarige paleontoloog (iemand die fossielen bestudeert) uit Rasquert, weet dankzij een ijzersterk geheugen nog precies de oorsprong van de opvallende beeltenis.

Die blijkt een geschenk van Ben Teensma (90), van september 1968 tot oktober 1979 de bewoner van het huis midden op ijsbaan ´t Olhof.

De ijsbaan met woning in Rasquert.

´Schaatsers met hoge nood – en dat heb je snel in de kou – kwamen rond zijn huis afwateren. Daar was hij niet verrukt over. Voor hem reden om de steen te plaatsen.´

Die kwam hij tegen bij een antiquair in Utrecht. ´Het is van oorsprong een heel oude Belgische steen. Een beeldhouwer heeft ergens in de jaren 40 of 50 van de vorige eeuw deze beeltenis erop gemaakt en een tekstje: in u eig´nis. Poep en pis in u eig´nis. Het rijmt, maar niet geweldig.´

´Bij zijn verhuizing van Baflo naar Leiden, waar Ben nog altijd woont, heeft hij de steen aan de ijsclub geschonken. Die heeft hem in dankbaarheid aanvaard en ingemetseld in het nieuwe ijsbaangebouw. Zij hadden er ook last van dat schaatsers hun behoefte niet binnen maar buiten tegen de muur deden.´

In een blad voor liefhebbers van gevelstenen werd enkele jaren geleden een artikel gewijd aan het opmerkelijke kunstwerkje in Rasquert. ´Tot mijn verbazing ging de schrijver ervan uit dat de steen inclusief beeld en tekst uit de 18de eeuw kwam. Dat is dus niet waar.´

Naschrift: Naar aanleiding van de publicatie  reageert Feikje Boersma, sinds 1 april 1980 de bewoonster van het huis op de ijsbaan. Zij zegt dat de steen in 1972 bij de herbouw van de schuur in de muur van de wc was gemetseld en zij hem heeft laten vervangen door een raam. ´De steen heb ik buiten op een tegel gezet en meegegeven aan een dorpsgenoot die zei dat de steen eigendom was van de gemeente. Dat was je reinste onzin´, aldus Feikje. ´Enige tijd later zag ik dat-ie in de muur  van het ijsclubgebouwtje  was gezet.´