Muurtjes metselen op het kerkhof in Adorp

Piet en Rick maken specie.

Voor en achter de kerk in Adorp klinkt het getik op stenen. Metselaars pakken deze vrijdag het kerkhof aan.

Aan de achterzijde maakt Piet Bouwkamp (57) samen met stagiair Rick Knol uit Ten Boer (15) specie. Piet heeft zijn eigen onderneming (BSG Bouw) in Adorp, maar deze klus doet hij geheel belangeloos.

De meester doet het voor.

´Ze hadden mij gevraagd of ik mee wilde helpen. Ik vind het heel belangrijk dat het kerkhof aangepakt wordt. Graag steek ik er daarom wat uren in. Met NL Doet hebben we met het hele bedrijf meegeholpen.´

´De graven waren verzakt, de stenen gescheurd. Landschapsbeheer heeft funderingsplaten gestort en wij metselen er de muurtjes op die er ook zaten. We zijn nu bezig met een gezinsgraf voor zes personen.´

Aan de noordzijde van de 14de-eeuwse kerk metselt Johannes Nijmeijer (69). Mooi werk, vindt de gepensioneerd leraar. ´Het zou een mooie droge dag worden, dus ben ik gaan metselen. Huppakee!´

´De kerk is eigendom van Stichting Oude Groninger Kerken, het kerkhof van de gemeente Het Hogeland. Dat lag er bizar slecht bij.´

Landschapsbeheer en Dorpsbelangen doen het project samen. ´De herstelkosten bedragen 38 mille. De provincie en het Loket Leefbaarheid stelden 23 mille beschikbaar, de gemeente 8. Voor de eigen inbreng krijgen we van de gemeente 7000 euro euro zodat we het financieel rond krijgen.´

Dat-ie de bedragen zo uit zijn mouw schudt, is geen wonder. Johannes is de kasbewaker van Dorpsbelangen.

´De graven van voor 1940 herstellen we, op jongere graven rusten nog rechten en plichten. Gerard Wolbers is de aanjager namens Dorpsbelangen. Hij doet vandaag de catering. Landschapsbeheer doet het grootste deel van het werk, zoals zerken lichten en betonplaten leggen. Wij metselen en plegen onderhoud aan het groen.´

´Op 31 december moet het klaar zijn, volgens de subsidievoorwaarden. We zijn nu twee maanden goed bezig. Er moet nog flink wat gebeuren. Als we als Dorpsbelangen een oproep doen, staan een man of tien klaar.´

Johannes kwamen we eerder tegen. Op koren- en pelmolen de Vier Winden in Pieterburen kreeg hij in de zomer van 2020 les van meestermolenaar Derk Jan Tinga.

´Sinds juni dit jaar mag ik mij gediplomeerd molenaar noemen. Eén keer in de week draai ik de molen in Ruinen, in mijn geboortestreek. Voor molen Aeolus in Adorp ben ik de aangewezen molenaar. Zoals het er nu naar uitziet, is de restauratie van de molen volgend jaar afgerond en kan ik aan de slag.´