Een Zweeds vissersbootje in de Oosterstraat

Een man met een hond in een bootje. Geen ongewoon tafereel in Winsum. Maar dit is een bijzonder zeilbootje op het droge.

Het staat op een trailer voor het huis van Jelte Wiersma aan de Oosterstraat. Aan de andere kant van het huis loopt het Winsumerdiep.

´Dit is een Zweeds vissersbootje dat enkele buurtbewoners in Amsterdam hebben gemaakt op een werfje aan de Czaar Peterstraat. Basis vormden de tekeningen van iemand die authentieke vissersbootjes namaakte en daarvoor speciaal de Europese kusten afzocht´, vertelt Jelte.

´Dit soort bootjes worden nog steeds gebruikt in Zuidoost-Zweden, heb ik begrepen. Vissers kunnen er makkelijk mee langs de scheren (rotsen) varen.´

Jelte kocht het toen drie jaar oude vaartuig in 2011, direct nadat hij met pensioen was gegaan als leraar klassieke talen aan het Praedinius Gymnasium in de stad.

Normaal ligt het bootje inderdaad in het Winsumerdiep. Maar Jelte is van plan om de volgende dag te gaan zeilen op het IJsselmeer, bij Stavoren. Daarvoor treft hij de voorbereidingen. Zijn Friese stabij Tim vergezelt hem zoals gewoonlijk op de zeiltocht.

´Zeilen is het leukst. Zijn de omstandigheden er niet naar, dan zijn er nog de riemen om mee te roeien. Voor zowel zeilen als roeien, moet je kracht gebruiken, da´s lekker.´

´Bij een zuidwestenwind mag ik graag van Garnwerd naar Winsum zeilen. Mensen kijken vaak verbaasd als ze mij voorbij zien komen.´