Mooi meerjarenproject langs het spoor

Geert en Menja Mollema wonen sinds acht jaar op een geweldige plek, in een inmiddels flink verbouwde boerderij aan de Oosterstraat in Sauwerd.

Koop een oude boerderij en je hoeft je nooit meer te vervelen.

Even de instructie doornemen.

Hun meerjarenproject is nog niet ten einde. ´We dachten in het begin dat we er tien jaar over zouden doen´, zegt Geert.
Zoon Rik droogjes (13): ´Nou, dat halen we wel.´

Het was wel even een verandering. Geert en Menja kwamen met hun drie kinderen van de Lindenlaan, uit een rijtjeshuis met 200 vierkante meter grond. De boerderij staat op een perceel van 1 hectare.

Ze noemen hun eigendom de MollenHoop, een verwijzing naar hun achternaam, maar officieel heeft de boerderij geen naam.

Vijftien jaar was de boerderij het domein van anti-krakers, nadat veehouder Marringa was verhuisd naar de oostkant van het spoor. ´Er moest ontzettend veel aan gebeuren. Aan onderhoud was niets meer gedaan. Alles was kapot. De politie heeft hier zelfs ooit een hennepkwekerij opgerold.´

Rik assisteert zijn vader.

Geert legt deze zaterdag de laatste hand aan het dak van de sauna die ze op het terrein hebben geplaatst. Rik helpt af en toe een handje mee. ´De sauna staat er nu drie dagen en we hebben er ook al drie dagen plezier van gehad.´

De sauna – en trouwens ook hun hottub – is vanaf begin 2023 niet alleen voor het gezin. Dan hopen ze met hun B&B te beginnen. ´De bed and breakfast komt op de hooizolder, waar je nog mooi de oude gebinten kunt zien.´

Geert en Menja hebben een eigen bedrijf: Ons Bedrijf.

Vanaf het eerste moment wonen ze gasloos. ´De cv-ketel ontbrak, die was eigendom van de anti-kraak. We hebben direct alle kachels en leidingen eruit gehaald en zonnepanelen geplaatst. We stoken op houtpellets. Dat is prima te doen. Gas gaat lekker automatisch, hier moet je even werk voor doen.´

Een strook grond hebben ze verkocht voor de aanleg van het snelfietspad, dat tussen het spoor en hun perceel ligt. ´Het fietspad heeft voor- en nadelen. We hebben wat privacy ingeleverd, aan de andere kant zijn we via het nieuwe pad sneller bij het station.´

De opvallende muurtegel in de achtergevel. De tekst stond op de trouwkaart van Geert en Menja. Hun koperen bruiloft was voor Menja aanleiding om de tegel te maken.
De boerderij heeft onder meer een prachtige loggia.