Zichten op het Hogeland voor Fries feest

Kees & Sipke.

Met een zelfbinder uit 1948 zichten akkerbouwer Arjan Kool en Sipke Pellikaan op een zomerse woensdagochtend een paar banen tarwe in Rasquert.

Kees Nijdam (78) uit Baflo kijkt toe. Hij vervoerde de zelfbinder (eigendom van mechanisatiebedrijf Pellikaan in Den Andel) naar Rasquert.

´De trekker uit 1983 is van mij. Voor mijn hobby heb ik nog wat oldtimer trekkertjes. Ik heb vroeger bij een voorganger van Pellikaan gewerkt.´

Sipke op de trekker, Arjan op de zichtmachine. De schoven vallen naast de machine.

Sipke (23) bestuurt Nijdams trekker. De tarwe is voor het Flaeijelfeest in Oude- en Nieuwehorne. Het Friese plattelandsfeest, jaarlijks door tienduizenden mensen bezocht, is op zaterdag 24 september.

Arjan: ´Groningse tarwe gaat de grens over.´
Kees: ´We zijn wat soepeler dan Poetin, wij doen niet zo moeilijk.´

Bijzonder is dat Sipkes opa – Frans Pellikaan – in de jaren 70 de basis legde voor het feest.

Kees: ´Pellikaan was huisarts in Nieuwehorne. Hoewel hij geen boer was, had hij een enorme verzameling landbouwwerktuigen die hij uitstalde op zijn erf. Dat is uitgegroeid tot een groot jaarlijks festijn, met onder meer dorsdemonstraties.´

De grondlegger van het Flaeijelfeest was 31 jaar lang dopingarts voor de KNVB en was eerder clubarts bij SC Heerenveen. In 2019 overleed hij op 86-jarige leeftijd.

Arjan op de zichtmachine. Eerder werd al graan gezicht voor de dorsdemonstratie die zaterdag 23 juli bij zijn Almaheert plaatsvond.